Het gaat iets beter met Jakobshavn-gletsjer in Groenland. Dat was de afgelopen 20 jaar één van de snelst krimpende gletsjers ter wereld, maar hij is juist weer iets gegroeid.
Rond 2012 verloor de gletsjer zo'n 40 meter aan ijs per jaar en hij trok zich terug. Maar de afgelopen twee jaar groeide de Jakobshavn weer ongeveer net zoveel aan, zegt de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA.

"Dit kwam als een verrassing. We waren eraan gewend dat de gletsjer afnam", zegt klimaatspecialist Jason Box tegen persbureau AP. "Het gaat niet zo snel als voorheen, maar de afname gaat door."
Blijft ijs verliezen
Volgens de NASA draagt de gletsjer nog steeds bij aan de stijging van de zeespiegel en blijft hij meer ijs verliezen aan de oceaan dan er bijkomt door de ophoping van sneeuw. Maar dat gebeurt wel langzamer dan voorheen.
Dat het langzamer gaat, komt volgens de ruimtevaartorganisatie door een afkoeling van het zeewater dat naar de Jakobshavn-gletsjer stroomt. Het zeewater in de buurt is een stuk kouder dan het in de jaren 80 was.
NASA zegt dat dit komt door een proces dat 'North Atlantic Oscillation' heet. Daarbij wisselt het zeewater tussen warmer en kouder. De vrees is dat bij de volgende wisseling naar warmer water, het krimpen van de Jakobshavn-gletsjer weer sneller zal gaan.