Alternatieve plannen

Parlement zet regering van May buitenspel in brexitproces

26 maart 2019 00:50 Aangepast: 26 maart 2019 10:10
Theresa May in het Lagerhuis op 25 maart. Beeld © AFP

Het Britse Lagerhuis gaat deze week stemmen over alternatieve plannen voor de brexit. De regering van premier May wordt daarbij min of meer buitenspel gezet. Het parlement kan nu op zoek gaan naar een uitweg uit de brexitcrisis.

Parlementariërs hebben met 329 tegen 302 stemmen een amendement aangenomen dat is bedoeld om voor een dag de parlementaire agenda te kapen. Normaal gaat de regering over de agenda, maar het Lagerhuis trekt nu dus het initiatief naar zich toe.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Brussel voert druk op: EU is klaar voor no-deal brexit

Het gaat om een serie niet-bindende stemmingen, waarmee het parlement bepaalt voor welk brexitvoorstel een meerderheid is. Het parlement heeft al twee keer de deal van premier May met de Europese Unie weggestemd. May zei gisteren al dat er niet genoeg steun is om dat een derde keer te proberen.

Het voorstel van de Conservatieven Dominic Grieve en Oliver Letwin en Hilary Benn van Labour moet het mogelijk maken woensdag te debatteren en stemmen over allerlei scenario's, zoals bijvoorbeeld een nieuw referendum of nauwere banden met de EU dan de regering wil.

Wooferendum: hondenbaasjes voeren actie tegen brexit

Actiegroep 'Wooferendum' heeft voor het Britse parlement een groot hondendiner georganiseerd: 'Het parlement is ook een soort hondendiner. Het is een grote puinhoop.'

Drie ministers weg

Het Lagerhuis kan met de 'indicatieve stemmingen' peilen waar parlementariërs wel warm voor lopen. Het voorstel is volgens één van de indieners niet bedoeld om een 'grondwettelijke revolutie' te ontketenen. "Het geeft het Lagerhuis de gelegenheid om te beginnen, met de nadruk op 'beginnen', met een proces waarin we zoeken naar een uitweg die kan rekenen op de steun van een parlementaire meerderheid."

De brexitaanpak van May verdeelt ook haar regering. Britse media berichten dat drie bewindspersonen ontslag hebben genomen om tegen de regering te kunnen stemmen. Het zou gaan om onderministers.

Ministerie van Brexit: 'teleurgesteld'

De regering zit in haar maag met de uitkomst van de stemming. "Het is teleurstellend dat dit amendement is aangenomen", zei een woordvoerder van het ministerie van Brexit.

Hij riep de parlementariërs op realistisch te blijven. "De opties die worden overwogen moeten haalbaar zijn in onderhandelingen met de EU."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore