De Britse media stonden dit weekend bol van de geruchten over de toekomst van premier Theresa May en haar brexitdeal. Downing Street 10 bevestigt vooralsnog niets, maar duidelijk is wel dat het opnieuw een beslissende week is voor de Britse premier.
May houdt op dit moment een bijeenkomst in het Britse Lagerhuis waarin ze parlementariërs bijpraat over de gesprekken die zijn gevoerd op de EU-top afgelopen week.
Intussen trekken drie ministers hun eigen plan. De Conservatieven Dominic Grieve en Oliver Letwin, en Hilary Benn van Labour hebben voor vanavond een voorstel ingediend waarmee May de regie over de brexit kan verliezen. Parlementsvoorzitter John Bercow zal bepalen of deze in stemming wordt genomen, uit een lijst ingediende voorstellen.
Opties brexit
Als dat voorstel wordt aangenomen, worden er woensdag andere opties voor de brexit in het Lagerhuis besproken. "Daarmee moeten de Britten aangeven: als de deal van May er niet komt, wat dan wel? Deze opties geven richting aan de brexit. Voor 12 april moet er immers duidelijkheid komen richting de EU", legt correspondent Anne Saenen uit.
Die opties zien er als volgt uit:
May houdt vast, niet genoeg steun
"Als het aan Theresa May ligt, wil ze nog altijd haar eigen brexitdeal aan het Lagerhuis voorleggen", zegt Saenen. "Dat staat nog niet op de agenda, want dat wil ze alleen doen als ze weet dat er een meerderheid voor zal stemmen. Die steun is nog altijd ver te zoeken."
Twee keer eerder werd haar deal weggestemd. Toch noemt May haar deal nog altijd de beste optie.
De ministers die met het voorstel van vanavond komen, zagen intussen aan de stoelpoten van Theresa May. "Dat doen ze omdat ze vinden dat May haar autoriteit totaal verloren is. Het is dus afwachten deze week, en de komende weken, of May dit keer zal overleven. De grootste dreiging op omverwerping is voorbij, maar het hangt nog wel in de lucht."
'Brexit is een soort schaakspel geworden'
De brexit blijft omgeven door onduidelijkheid en onverwachte wendingen. "Het proces verandert per dag, soms per uur. De Britse politiek is een soort schaakspel geworden", zegt Saenen. "Het enige wat we op dit moment kunnen zeggen, is dat we weten hoe de brexit eruit gaat zien vóór 12 april, want dat is de deadline die is afgesproken met de Europese Unie."
Dit weekend gingen er verschillende geruchten rond in Britse media. Zo werd er door verschillende media gemeld dat May zou hebben aangeboden op te stappen in ruil voor stemmen op haar deal. Ook ging het verhaal rond dat een groep van 11 ministers dreigde op te stappen als May dat niet zelf zou doen.
Intussen concludeert de EU dat het steeds waarschijnlijker wordt dat het Verenigd Koninkrijk de Europese Unie verlaat met een no deal-brexit.