Opmerkelijk moment

'Grote escalatie' na raketaanval bij Tel Aviv

25 maart 2019 11:20 Aangepast: 25 maart 2019 11:30
Beeld © AFP

Ten noorden van Tel Aviv is een raket ingeslagen in een woning. Correspondent Olaf Koens spreekt van een 'grote escalatie' bij de Gazastrook. "Bij een soortgelijk incident enkele weken geleden concludeerde Israël nog dat er waarschijnlijk sprake was van een ongeluk. Dat kan nu niet meer."

De raket kwam neer in het dorp Mishmeret. Zeven mensen raakten lichtgewond. Volgens het leger is het projectiel vanuit de Gazastrook afgevuurd. De raket heeft het automatische luchtafweersysteem 'IJzeren Koepel' niet geactiveerd.

'90 kilometer is wel een eind'

Volgens Koens, zelf onderweg naar Israël, heeft de raket een afstand van ongeveer 90 kilometer afgelegd. Projectielen die vanuit de Gazastrook worden afgeschoten, komen doorgaans niet ver van de Israëlische grens neer. "Er worden wel vaker raketten afgeschoten, maar meestal zijn dat raketten van een klein kaliber die relatief korte afstanden afleggen. 10 kilometer is voor een raket niet zo moeilijk, 90 kilometer is wel een eind."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Raketten afgeschoten richting Tel Aviv

Het laatste vergelijkbare incident - voor het recente, vermeende ongeluk - vond plaats in 2014. Israël noemt de raketaanval het werk van Hamas. "Dat Israël nu al tot die conclusie komt, is vrij bijzonder. Zo snel", zegt Koens.

Opmerkelijk moment

Hij zegt dat de aanval op een opmerkelijk moment komt. "Want de Israëlische verkiezingen staan voor de deur. Premier Netanyahu zal zich hierdoor genoodzaakt voelen om hard op te treden. Zijn tegenstanders zullen het incident aangrijpen om te zeggen dat hij de veiligheid niet kan garanderen."

De parlementsverkiezingen zijn 9 april. Netanyahu zegt dat de naderende verkiezingen geen hindernis zijn om oorlog in de Gazastrook te voeren. Hij heeft zijn bezoek aan de Verenigde Staten voortijdig afgebroken en keert terug naar Israël.

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore