Ruslandonderzoek Mueller

Donald Trump: Geen samenspanning, compleet en volledig vrijgepleit

24 maart 2019 22:14 Aangepast: 24 maart 2019 23:03
Archieffoto Trump Beeld © AFP

De Amerikaanse president Donald Trump heeft uitgelaten gereageerd op de uitkomsten van het onderzoek naar samenspanning tussen Rusland en de Trump-campagne. Uit het onderzoek werd duidelijk dat er niet is samengespannen. "Compleet en volledig vrijgepleit", twitterde Trump.

In een korte brief aan het Congres maakte de Amerikaanse minister van Justitie William Barr de belangrijkste conclusies bekend uit het rapport van speciaal aanklager Robert Mueller naar mogelijke Russische inmenging in de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Barr kreeg het rapport-Mueller afgelopen vrijdag.

Geen bewijzen

Mueller, die bijna twee jaar bezig was met zijn onderzoek naar mogelijke Russische inmenging in de Amerikaanse verkiezingen, vond geen bewijzen dat de verkiezingscampagne van Trump samenspande met Rusland. Ook heeft Mueller geen bewijzen gevonden voor een belemmering van de rechtsgang door Trump.

"Hoewel dit rapport niet concludeert dat de president een misdrijf heeft begaan, pleit het hem ook niet vrij'', citeert minister Barr de aanklager in zijn verslag over mogelijke belemmering van de rechtsgang. Veel van Trumps tegenstanders beschuldigden hem hiervan toen hij de voormalige FBI-directeur James Comey ontsloeg. Mueller zegt dat hij het aan de minister overlaat om te beslissen of hier een misdrijf is gepleegd.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Onderzoek levert geen bewijs van samenwerking Trump en Rusland in verkiezingen 2016

Correspondent Erik Mouthaan: 'Vraag is of Democraten hier genoegen mee nemen'

Volgens Amerika-correspondent Erik Mouthaan is het nu nog niet helemaal over voor Trump. "De Democraten zullen vragen om het volledige rapport van Robert Mueller. Wat vanavond is gestuurd naar het Congres gaat immers om een samenvatting, gemaakt door de minister van Justitie. De Democraten zullen zeggen: dat is een samenvatting van een pro-Trump-minister. Een conclusie is dat er geen misdaad heeft plaatsgevonden, maar het rapport pleit hem ook niet vrij. De Democraten willen nu het hele rapport lezen. Want misschien is hij hierdoor vrijgesproken van het samenspannen met de Russen, maar hoe zit dat met het tegenwerken van het onderzoek? Heeft Trump dat wel gedaan?", legt Mouthaan uit.

"Daarbij kan het zijn dat het juridisch niet strafbaar is, maar politiek misschien niet houdbaar. Vergelijk het met Bill Clinton, die loog in de Lewinsky-affaire. Dat kan politiek leiden tot een afzettingsprocudere."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore