Mueller-rapport

Onderzoek levert geen bewijs van samenwerking Trump en Rusland in verkiezingen 2016

24 maart 2019 21:03 Aangepast: 26 maart 2019 13:23
President Donald Trump. Beeld © Hollandse Hoogte

Het campagneteam van de Amerikaanse president Donald Trump spande niet samen met de Russen om presidentsverkiezingen van 2016 te beïnvloeden. Dat meldt de minister Justitie op basis van het rapport van de speciaal aanklager Robert Mueller. Die deed 22 maanden onderzoek.

Het onderzoek zou president Donald Trump overigens ook niet vrijpleiten.

Mueller deed onderzoek naar de rol van het campagneteam van Trump in de pogingen van Rusland om de uitkomst van de verkiezing te beïnvloeden. Rusland wilde dat Trump de verkiezingen won van Hillary Clinton. Russische hackers kraakten daarom mails van Clinton en maakten die openbaar. Ook voerden de Russen een georganiseerde campagne op sociale media tégen Clinton.

Heksenjacht

Trump noemde het onderzoek de afgelopen maanden een heksenjacht en zonde van de tijd. Hij ageert al maanden tegen het onderzoek, vooral op Twitter. Ook ontkent hij elke samenwerking met de Russen. Trump is op dit moment in zijn buitenhuis in Flordia en is voor zijn doen ongebruikelijk stil op Twitter.

Iedereen in Washington zat met spanning te wachten op de uitkomsten van het onderzoek. Het Witte Huis was niet geïnformeerd over de uitkomsten. Verschillende leden van het campagneteam van Trump zijn al vervolgd door Justitie en zelfs veroordeeld.

Correspondent Erik Mouthaan: 'Vraag is of Democraten hier genoegen mee nemen'

Volgens Amerika-correspondent Erik Mouthaan is het nu nog niet helemaal over voor Trump. "De Democraten zullen vragen om het volledige rapport van Robert Mueller. Wat vanavond is gestuurd naar het Congres gaat immers om een samenvatting, gemaakt door de minister van Justitie. De Democraten zullen zeggen: dat is een samenvatting van een pro-Trump-minister. Een conclusie is dat er geen misdaad heeft plaatsgevonden, maar het rapport pleit hem ook niet vrij. De Deomcraten willen nu het hele rapport lezen. Want misschien is hij hierdoor vrijgesproken van het samenspannen met de Russen, maar hoe zit dat met het tegenwerken van het onderzoek? Heeft Trump dat wel gedaan?", legt Mouthaan uit.

"Daarbij kan het zijn dat het juridisch niet strafbaar is, maar politiek misschien niet houdbaar. Vergelijk het met Bill Clinton, die loog in de Lewinsky-affaire. Dat kan politiek leiden tot een afzettingsprocudere."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Conclusies Mueller over Russische inmenging naar congres gestuurd

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Het Rusland-onderzoek is afgerond, dit kan het voor Trump betekenen

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`