Peter Tabichi uit kenia

Beste leraar ter wereld geeft groot deel salaris aan arme leerlingen

24 maart 2019 18:40 Aangepast: 24 maart 2019 20:00
Een dolblije Tabichi als hij hoort dat hij gewonnen heeft. Beeld © Twitter

De leraar die zich vanaf vandaag de beste docent ter wereld mag noemen is een Keniaan. Het gaat om Peter Tabichi. Hij staat voor de klas in een dorp waar de leerlingen nogal wat voor hun kiezen krijgen. Er heerst armoede en veel kinderen hebben geen vader of moeder meer. Tabichi probeert er het beste van te maken.

De Keniaan, een natuurkundeleraar, kreeg vandaag in Dubai de Global Teacher Prize uitgereikt. Ook de Nederlandse juf Daisy uit Venray (31) was een van de tien finalisten. 

De finalisten werden gekozen uit meer dan 10.000 nominaties en inzendingen uit 179 landen van over de hele wereld. De prijs is een bedrag van 1 miljoen dollar (880.000 euro), te besteden aan een onderwijsproject.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Nederlandse juf Daisy nét niet beste leraar van de wereld

Eén computer

De school waar Tabichi lesgeeft staat in Pwani, een dorp waar geregeld droogte en hongersnood heerst. Bijna een derde van de leerlingen op de school is wees of heeft nog maar één ouder.

De school, met leerlingen tussen de 11 en 16 jaar, heeft welgeteld één computer, mét een (krakkemikkige) internetverbinding. De lokalen zijn in slechte staat.

Studeren

De leerlingen van Tabichi staan door de armoede vaak voor een hoop uitdagingen. Ondanks al die problemen, lukt het de Keniaan om de meeste van leerlingen naar school te laten gaan. Ook zet hij zich hard in om ze uiteindelijk te laten studeren.

De kwaliteiten van de leraar hebben ook de Keniaanse president Uhuru Kenyatta bereikt. Het verhaal van Tabichi staat symbool voor Afrika, stelt hij in een videoboodschap. "Door jou, geloof ik dat de beste dagen van Afrika nog vóór ons liggen. Je verhaal maakt de weg vrij voor toekomstige generaties."

De videoboodschap van de Keniaanse president:

De eerste keer

Het feit dat Tabichi genomineerd was en mocht afreizen naar Dubai was overigens al een hele ervaring. Het was de eerste keer dat de Keniaan in een vliegtuig zat.

Tabichi's vader reisde met hem mee. De moeder van Tabichi overleed toen hij 11 was. Bij het in ontvangst nemen van de prijs bedankte hij zijn vader voor zijn opvoeding, riep hem op het podium en reikte vervolgens hem de prijs uit, waarna een luid applaus uitbrak.

Bekijk hier de emotionele reactie van Tabichi bij de uitreiking:

Juf Daisy: 'He-le-maal niet erg'

De Nederlandse juf Daisy gunt de prijs aan haar Afrikaanse collega. De juf van basisschool De Vuurvogel in Helmond vindt het 'he-le-maal niet erg' dat ze niet gewonnen heeft. "Ik wilde juist heel graag dat een ontwikkelingsland zou winnen'', zegt Daisy. "Ik ben paar keer in Afrika geweest en ik weet hoe het is. Ik ben zo blij en heel trots en de Afrikaanse mensen zijn zo trots.''

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`