Cycloon Idai

Dodental Mozambique loopt op, families zoeken nog altijd naar geliefden

24 maart 2019 12:06 Aangepast: 24 maart 2019 12:27
Een man uit Mozambique valt zijn zoon huilend in de armen. Beeld © AFP

Cycloon Idai blijft slachtoffers eisen. Het dodental in Mozambique is opgelopen tot 446, maakte de overheid vandaag bekend. Naar schatting zijn 1,8 miljoen mensen getroffen door overstromingen.

De cycloon liet vorige week weinig heel van de havenstad Beira in Mozambique door er met windsnelheden tot 170 kilometer per uur en zware buien overheen te razen. Idai trok vervolgens naar Zimbabwe en Malawi. Ook daar zijn vele doden te betreuren en duizenden mensen dakloos geworden.

In de drie landen wordt nog altijd onder het puin naar slachtoffers gezocht en zoeken overlevenden naar onderdak, voedsel en water. Door de overstromingen ligt de uitbraak van cholera op de loer. 

Ramp cycloon Mozambique te groot om te overzien

Correspondent Saskia Houttuin is in de stad Beira en ziet een glimp van de enorme ravage.

Op zoek naar teken van leven

De cycloon heeft families uit elkaar gedreven. Duizenden mensen zijn nog altijd wanhopig op zoek naar een teken van leven van hun moeder, dochter of echtgenoot. Op veel plekken is geen mobiel bereik en veel mensen zijn gevlucht voor het water met niet meer dan de kleren die ze aan hadden. 

Op de foto boven dit artikel is te zien hoe Manuel Machacawa Maezane van 76 jaar huilend zijn zoon in de armen valt, nadat hij met een bootje geëvacueerd is van het strand van Beira. 

Een vrouw eet een stuk brood in een middelbare school in Beira waar nu getroffen mensen zoal zij worden opgevangen. Een vrouw eet een stuk brood in een middelbare school in Beira waar nu getroffen mensen zoal zij worden opgevangen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore