Gigantische golven

Cruiseschip gestrand voor Noorse kust, evacuatie ruim 1300 mensen

23 maart 2019 19:59 Aangepast: 24 maart 2019 00:27
Het cruiseschip dat eerder vandaag stuurloos raakte. Beeld © Twitter / Alexus Sheppard

Voor de kust van Hustadvika in Noorwegen is een cruiseschip in de problemen geraakt. De motoren zijn uitgevallen. Ruim 1300 opvarenden moeten met helikopters worden geëvacueerd.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Stuurloos cruiseschip in nood voor Noorse kust

Ook een vrachtschip in de buurt is in de problemen gekomen. Daarvoor werd een tweede reddingsactie op touw gezet. Vlak voor middernacht werd bekend dat de negen bemanningsleden van het vrachtschip in veiligheid waren gebracht.

Het is niet bekend of het vrachtschip op weg was naar het passagiersschip, dat rond 14.00 uur zaterdagmiddag een noodsignaal uitzond, om hulp te verlenen.

Op het cruiseschip zaten 1373 mensen, van wie 915 passagiers. De passagiers komen voornamelijk uit Engeland en Amerika. Om 23.00 uur zaterdagavond waren er 166 mensen geëvacueerd. 

Op deze beelden van een passagier is te zien hoe het cruiseschip tekeer gaat:

Gehinderd door het slechte weer

De maritieme reddingsdienst in Noorwegen is druk bezig met de evacuatie van de opvarenden van het cruiseschip. Volgens Noorse media zijn er tien mensen gewond geraakt. Drie van hen, een 90-jarige vrouw en twee mannen van in de zeventig, zijn zwaargewond naar het ziekenhuis gebracht.

De evacuatie van de ruim 1300 opvarenden wordt gehinderd door het slechte weer. De golven zijn zes tot acht meter hoog en het waait hard. Twee reddingsboten moesten noodgedwongen omkeren, zegt de maritieme reddingsdienst. "Als we iedereen moeten evacueren, gaat dat veel tijd kosten'', zegt een woordvoerder. De helikopters kunnen 15 tot 20 mensen per keer meenemen.

De passagiers blijven redelijk rustig, is te zien op deze video die een inzittende heeft gemaakt:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore