Studie

Bijzonder gedetailleerd 3D-beeld van hart redt ongeboren baby

23 maart 2019 18:38 Aangepast: 23 maart 2019 18:49
De baby in de buik

Onderzoekers hebben een bijzonder gedetailleerd 3D-model kunnen namaken van een hart van een baby die nog steeds in de buik zat, waardoor de afwijkingen aan het hart duidelijk te zien waren. Daardoor konden artsen het leven van de baby redden.

Maar het was kantjeboord. Toen haar moeder Kirbi-Lea Pettitt uit Londen 20 weken zwanger was van Violet-Vienna, ontdekten artsen een levensbedreigende hartafwijking bij de baby, schrijft de BBC. Ze bleek twee gaten in het hart te hebben en een vernauwing van de aorta. De situatie was kritiek.

Geschokt

"Het was heel eng, ik was gewoon echt geschokt", zegt de moeder. Ze besloot mee te doen aan een studie om haar kind te redden. 

De gemaakte afbeelding van het hart van de baby De gemaakte afbeelding van het hart van de baby

Voor de studie werden foto's van een MRI-scan die uit verschillende hoeken van het hart waren genomen, over elkaar heen gelegd. Dat is al een opgave op zich: het hart van een baby klopt zo snel en de baby beweegt ontzettend veel waardoor de foto's per definitie vaag zijn.

Maar met een speciaal ontwikkeld computerprogramma ontstond er toch een gedetailleerde weergave van het hart in 3D. 

Behandelplan

De artsen konden op die manier een behandelplan opstellen. De baby werd gehaald en onderging meteen met succes een hartoperatie. Violet-Vienna is nu 11 maanden oud en kerngezond. De studie is gepubliceerd in het Brits medisch tijdschrift The Lancet

Onderzoekers denken dat de studie veel ongeboren baby's met hartproblemen in de toekomst kan helpen. De methode is inmiddels al getest bij meer dan 200 patiënten.

Moeder Kirbi-Lea is in ieder geval blij met de uitkomst: "Het is fantastisch wat ze allemaal kunnen", zegt ze tegen de BBC. "Het is levensreddend voor mijn dochter geweest."

Wist je dat wij ook een app hebben?
Daarmee heb je al het nieuws binnen handbereik. Download 'm hier.

Playstore Appstore

`