Ga naar de inhoud
No brexit please

4,2 miljoen mensen tekenen Britse petitie tegen brexit

Een tegenstander van brexit demonstreert (archieffoto). Beeld © AFP

Een petitie die de Britse regering oproept om de brexit ongedaan te maken, wordt massaal getekend. Gisteren waren er 2,5 miljoen handtekeningen, inmiddels zijn het er 4,2 miljoen.

De opstellers van de petitie richten zich aan de Britse regering met het verzoek om bij de Europese Unie te blijven. "De regering beweerde herhaaldelijk dat vertrekken uit de EU 'de wens van het volk' is, zo staat in de tekst van de petitie. "We moeten deze bewering ontkrachten door nu te laten zien hoeveel mensen in de EU willen blijven."

No
Lees ook:
No brexit please: al 2,5 miljoen mensen tekenen Britse petitie om in EU te blijven

Op een bepaald moment kwamen zo'n 2000 handtekeningen per minuut binnen. En dat is een record, zegt het petitiecomité van het parlement. Door de grote drukte ontstonden serverproblemen en het duurde langer voordat verificatiemails aankwamen.

Officieel moet je inwoner van het Verenigd Koninkrijk zijn om de petitie te ondertekenen, maar dat is makkelijk te omzeilen. Mensen van over de hele wereld kunnen dus ondertekenen. Het petitiecomité laat weten dat bijna alle ondertekenaars wél in het Verenigd Koninkrijk wonen. 

'Als een damdoorbraak'

Margaret Anne Georgiadou, die achter het initiatief zit, zei tegen de BBC dat de petitie de eerste week weinig aandacht kreeg. "Ik gaf het bijna op. Maar toen zocht ik contact met een hoop mensen en kwam het echt van de grond", vertelde ze. Ze vergeleek de plotse massale aandacht met een dambreuk.

Het parlement moet overwegen over petities te debatteren als die meer dan 100.000 stemmen krijgen. Het is zeer de vraag of de actie brexiteers op andere gedachten zal brengen. De prominente conservatieve politica Andrea Leadsom wees erop dat bij het referendum in 2016 veel meer mensen voor de brexit stemden.

Wooferendum: hondenbaasjes voeren actie tegen brexit

01:07
Actiegroep 'Wooferendum' heeft voor het Britse parlement een groot hondendiner georganiseerd.