Mozambique

Bijna miljoen kinderen in Mozambique getroffen door cycloon

23 maart 2019 12:29 Aangepast: 23 maart 2019 21:43
Een vrouw zoekt in de resten van haar verwoeste huis naar materiaal dat ze opnieuw kan gebruiken. Beeld © EPA

Naar schatting 1,8 miljoen mensen zijn in Mozambique getroffen door cycloon Idai, onder wie 900.000 kinderen. Veel gebieden zijn echter nog niet onderzocht, dus de vrees is dat de werkelijke aantallen nog veel hoger zijn.

Dat stelt hulporganisatie Unicef. Het Wereldvoedselprogramma van de Verenigde Naties (WFP) schat dat 600 duizend mensen hun huis kwijt zijn. Het officiële dodental staat nu op 417.

Gevaarlijke ziekten

"Hulporganisaties kunnen nauwelijks de schaal van de ravage overzien. Hele dorpen zijn ondergelopen, gebouwen verwoest, scholen en klinieken kapot", zegt Unicef-directeur Henrietta Fore vanuit het zwaar getroffen Beira, de tweede stad van Mozambique.

Unicef is bezorgd dat de overstroming, gecombineerd met de overbevolking in de opvangplekken, slechte hygiëne, stilstaand water en vervuild drinkwater alle kansen biedt aan gevaarlijke ziekten als cholera, malaria en diarree. In Beira zijn tenminste 11.000 huizen verwoest, naast 39 klinieken en 2600 klaslokalen.

Ramp cycloon Mozambique te groot om te overzien

Correspondent Saskia Houttuin is in de havenstad Beira en ziet hoe bootjes met getroffenen aan land komen.

Weggeslagen

Het WFP heeft dringend geld nodig om honderdduizenden mensen onmiddellijk te helpen overleven, zegt een woordvoerder. "Nu de ongelooflijke omvang van de schade duidelijk is, neemt het aantal mensen in nood snel toe."

De hulpverlening na de orkaan Idai komt traag op gang, ziet correspondent Saskia Houttuin. "Hier in Beira wordt het puin al enigszins opgeruimd, maar als je meer het binnenland inrijdt, zie je pas echt hoe groot de schade is. Huizen die compleet onder water staan, wegen die zijn weggeslagen en vrachtwagens die omver geblazen zijn."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Nederland hielp Mozambique met strijd tegen water, maar geld was een probleem

Verwoest

Naar schatting wonen er zo'n 600 duizend mensen in Beira. Het overgrote deel van de bevolking woont in krakkemikkige huizen, vlak achter de duinen. Die zijn amper opgewassen tegen het slechte weer. Hulpverleners vrezen dat de cycloon 90 procent van de stad heeft verwoest.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore