Ga naar de inhoud
'100% verslagen'

'IS-kalifaat nu écht verslagen', zou laatste grondgebied kwijt zijn

SDF-strijders in Syrië Beeld © AFP

Terreurbeweging IS is verslagen op zijn laatste stukje grondgebied in Syrië, dat zeggen de Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF). Bij het laatste stukje 'kalifaat' werd nog weken gevochten.

"De Syrische Democratische Strijdkrachten verklaren de volledige vernietiging van het zogenaamde kalifaat en de territoriale nederlaag van de IS voor 100 procent", zegt een woordvoerder van de groep.

Met het innemen van het laatste stukje grondgebied, bij de plaats Baghouz, lijkt er definitief een eind te komen aan het zelfuitgeroepen 'kalifaat' van terreurbeweging IS. De beweging slaagde er in grote deel delen van Irak en Syrië te terroriseren en te onderwerpen.

Einde
Lees ook:
Einde van het kalifaat: opkomst en ondergang van terreurbeweging IS

200.000 vierkante kilometer

Tijdens de hoogtijdagen van het schrikbewind van de extremisten heersten ze in 2014 en 2015 over minstens 200.000 vierkante kilometer in Syrië en in Irak, waar de leiders vandaan komen.

Aangenomen wordt dat er nog steeds groepjes IS-strijders in de regio zijn zoals in de nauwelijks bewoonde Syrische Woestijn. Het is onduidelijk wat er met de IS-gevangenen moet gebeuren die uit verschillende landen komen.

Steeds
Lees ook:
Steeds meer Nederlandse Syriëgangers vast in kampen

Volgens de AIVD zijn ongeveer 305 Nederlanders naar het strijdgebied in Syrië of Irak vertrokken. Daarvan zijn er 90 gesneuveld en 55 teruggekeerd. De terugkeerders zijn of worden vervolgd.

Zo'n 105 Nederlandse jihadistische volwassenen in Syrië zijn nog onder de radar, omdat ze niet zijn vastgenomen. Van hen zijn er 70 aangesloten bij IS en 30 bij aan al-Qaeda gelieerde groeperingen, zoals Ha'yat Tahrir al-Sham. Al deze personen zijn bij naam bekend, zegt de AIVD.

IS-strijders ontvluchten laatste bolwerk IS

01:09
Voor de stad kan worden ingenomen door de Syrische Democratische Strijdkrachten, zijn er duizenden burgers uit het gebied gehaald. Onder de burgers zitten ook veel IS-strijders. Zij wachten hun lot af. "Nu is het aan god."