Symbool

Auschwitz: 'Respecteer omgebrachte mensen, maak geen foto op rails'

21 maart 2019 12:25 Aangepast: 21 maart 2019 12:26
De rails die naar Auschwitz-Birkenau voerden. Beeld © Auschwitz-Birkenau

De beheerder van het voormalige Duitse concentratiekamp Auschwitz-Birkenau in Polen roept mensen op om goed na te denken over de foto's die ze maken bij en in het kamp.

Als je naar het Auschwitz Museum komt, schrijft hij, denk er dan aan dat je op de plaats bent waar meer dan een miljoen mensen zijn vermoord.

Deportatie

"Respecteer hun nagedachtenis. Er zijn betere plaatsen om op een evenwichtsbalk te leren lopen dan de plek die symbool staat voor de deportatie van honderdduizenden mensen naar hun dood."

Instagram

Fotograferen in Auschwitz-Birkenau wordt niet verboden. "Foto's van bezoekers kunnen de slachtoffers helpen herdenken. Een foto zegt vaak meer dan duizend woorden."

De beheerder verwijst naar de Instagram-pagina van het kamp voor voorbeelden van hoe het wel moet.

Respectloos

Ook in Berlijn maken veel mensen foto's van zichzelf bij het Holocaustmonument. Zeker de 'luchtige' selfies die daar worden gemaakt, kunnen op flinke kritiek rekenen.

In 2017 begon de joodse Shahak Shapira uit Berlijn daarom het Yolocaust-project; waarin hij selfies combineerde met foto's uit concentratiekampen. Hij vond het respectloos hoe mensen omgingen met het monument. De foto's zijn inmiddels offline, maar de reacties erop heeft hij nog wel op zijn website staan.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore