Nasleep Christchurch

Nieuw-Zeeland verbiedt automatische wapens

21 maart 2019 03:12 Aangepast: 21 maart 2019 04:34
Premier Jacinda Ardern spreekt het Nieuw-Zeelandse parlement toe. Beeld © AFP

Nieuw-Zeeland gaat alle automatische en semi-automatische aanvalswapens zo snel mogelijk verbieden. Dat maakt minister-president Jacinda Ardern bekend, naar aanleiding van de schietpartij in Christchurch vorige week.

Ook gereedschappen voor het aanpassen van geweren en magazijnen met grote capaciteit gaan in de ban. "Elk automatisch of semi-automatisch wapen dat bij de terroristische aanslag is gebruikt, wordt verboden", zei Ardern vannacht. "Ik heb er vertrouwen in dat het grootste deel van de Nieuw-Zeelanders deze beslissing zullen steunen." Volgens Ardern zullen de maatregelen vanaf 11 april van kracht zijn.

De eerste slachtoffers van de massamoord in Christchurch zijn inmiddels begraven. Twee Syrische vluchtelingen, een man en zijn zoon die recent naar Nieuw-Zeeland waren aangekomen, zijn gisteren begraven in Memorial Park Cemetery in Christchurch.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Eerste slachtoffers Christchurch begraven

Het racistisch gemotiveerde bloedbad van afgelopen vrijdag heeft tot op heden vijftig mensen het leven gekost. Nog eens dertig mensen raakten gewond. De vermeende dader, de 28-jarige rechtsextremistische Brenton Tarrant uit Australië, zit vast.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore