'Ongekend harde sanctie'

Europese Volkspartij schorst partij Hongaarse premier Viktor Orbán

20 maart 2019 20:40 Aangepast: 20 maart 2019 20:43
Viktor Orbán Beeld © EPA

De Europese Volkspartij (EVP) schorst met onmiddellijke ingang Fidesz, de partij van de Hongaarse premier Viktor Orbán. Dit doen ze onder meer vanwege zijn postercampagne tegen Europees Commissievoorzitter Juncker.

Dat heeft partijvoorzitter Joseph Daul bekendgemaakt na een stemming in Brussel. Fidesz mag daarom voorlopig geen enkele EVP-bijeenkomst meer bijwonen en heeft dus ook geen stemrecht meer. Daarnaast mag de partij geen kandidaten voor functies meer voorstellen.

Al langer onder vuur

De migrant-onvriendelijke regering-Orbán ligt al langer onder vuur en wordt beticht van aanvallen op de onafhankelijke rechtspraak en de pers- en onderwijsvrijheid. Met de campagne tegen Juncker werd voor een deel van de EVP de grens overschreden.

De stafchef van Orbán had eerder op de dag aangekondigd dat Fidesz de EVP direct zou verlaten als de partij wordt geschorst. Maar die stap zet de partij toch niet. Orbán zei dat Fidesz haar rechten vrijwillig opschort. "Een manier om de patstelling te doorbreken. De eenheid binnen de EVP is bewaard gebleven."

Excuses al aangeboden

Orbán bood eerder al excuses aan een aantal EVP-partijen aan, omdat hij hen begin deze maand 'nuttige idioten' had genoemd vanwege hun kritiek op hem. Het CDA, een van de EVP-partijen die de positie van Fidesz in het machtige centrumrechtse blok ter discussie stelden, nam geen genoegen met die spijtbetuiging.

EVP-vicevoorzitter Esther de Lange sprak van 'een ongekend harde sanctie en dus een duidelijk signaal aan het adres van Fidesz. Wanneer er rode lijnen worden overschreden moeten daar consequenties aan verbonden zijn.'

'Kijken of hij zich aan de waarden houdt'

Een driekoppige commissie onder leiding van oud-EU-president Herman van Rompuy gaat bekijken of Fidesz zich volgens de EVP-waarden gedraagt. Een van de eisen is dat de Central European University, die door Orbán wordt bekritiseerd, in Boedapest kan blijven opereren. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

ZML-filmpje tegen Orbán hit in Hongarije

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore