Ga naar de inhoud
Onderzoek justitie VS

Kritiek op Boeing zwelt aan na fatale crashes omstreden 737 Max

Air Canada heeft al 24 zuinige Boeings 737 Max-toestellen, maar het kan er nu niet mee vliegen. Beeld © Air Canada

In de Verenigde Staten zwelt de kritiek aan op vliegtuigbouwer Boeing. Piloten van de 737 Max, het type waarvan afgelopen vijf maanden twee keer een toestel crashte, waren niet goed getraind. En ook het Amerikaanse overheidstoezicht op de luchtvaart blijkt niet in orde.

In 2011 kondigde Boeing met veel tamtam een nieuw toestel aan. De 737 Max moest het antwoord worden op het nieuwe energiezuinige toestel van Airbus. Dit Franse bedrijf had al honderden orders binnen voor zijn nieuwe type.

Minder brandstof

In feite ging het niet om een nieuw toestel, maar om een aangepaste Boeing 737. Dat is al veertig jaar het meest verkochte toestel van de Amerikanen. De iets grotere motoren moesten zorgen voor minder brandstofverbruik.

'Boeing
Lees ook:
'Boeing mocht goedkeuring omstreden Boeing 737 Max zelf uitvoeren'

Maar door die grotere motoren waren de aerodynamica en de gewichtsverdeling van het toestel totaal veranderd. Hierdoor kon het vliegtuig tijdens de vlucht te ver naar achteren hellen. Daarom werd de 737 Max ook voorzien van speciale software die de neus van het toestel automatisch naar beneden drukt.

Training te duur

Piloten wisten niet wat zij moesten doen als de vliegtuigneus ineens automatisch naar beneden ging. Een training die hen daarop voor had kunnen bereiden, hadden ze bijna allemaal niet gehad: te duur. En dat is niet alles. De luchtvaartoezichthouder van de Amerikaanse overheid, de FAA, had de software-update niet goed gecontroleerd.

Vaak worden controles op nieuwe vliegtuigtoestellen uitgevoerd door het bedrijf dat het vliegtuig heeft laten bouwen. De FAA zegt niet het geld te hebben om de controles zelf uit te voeren. Zo mocht Boeing zijn eigen product keuren – en Boeing keurde zijn eigen product goed.

Trage reactie VS

Er is nog meer kritiek op de Amerikaanse overheid. Terwijl Europa en Canada besloten de Boeing 737 Max aan de grond te houden, deed de VS niets. President Trump is goed bevriend met de directeur van Boeing en besloot pas later een vliegverbod in te laten stellen. Critici verwijten hem zijn vriendschap met een belangrijke werkgever boven de veiligheid van vliegreizigers te stellen.

Inmiddels heeft de Amerikaanse justitie een onderzoek naar Boeing ingesteld. Voor Europa en Canada is dat te laat: zij hebben aangekondigd een eigen onderzoek te houden.

Amerikaanse
Lees ook:
Amerikaanse justitie onderzoekt invloed Boeing op toezichthouder