Onbeperkte detentie

Trump wint rechtszaak, mag immigranten langer vastzetten

20 maart 2019 00:22 Aangepast: 20 maart 2019 05:59
Donald Trump Beeld © EPA

De Amerikaanse regering mag immigranten in afwachting van hun uitzetting in detentie houden nadat ze gevangenisstraffen hebben uitgezeten voor criminele veroordelingen. Dat heeft het Amerikaanse Hooggerechtshof gisteren bepaald.

De uitspraak betekent een overwinning voor president Donald Trump, die een streng immigratiebeleid wil voeren. Het hof oordeelde met vijf stemmen voor en vier tegen langs ideologische lijnen, waarbij conservatieve rechters in de meerderheid waren en de liberale rechters in de minderheid.

Onbeperkte detentie

De uitspraak betekent dat de federale autoriteiten dergelijke immigranten in onbeperkte detentie kunnen plaatsen zonder de mogelijkheid van borgtocht, mogelijk zelfs jaren lang. De uitspraak, geschreven door de conservatieve rechter Samuel Alito, laat de mogelijkheid open dat sommige immigranten hun detentie nog kunnen aanvechten.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Trump dreigt met veto na blokkeren noodtoestand door Senaat

De wet bepaalt dat de overheid veroordeelde immigranten kan opsluiten "wanneer de vreemdeling wordt vrijgelaten" van een strafrechtelijke detentie. Burgerrechtenadvocaten in de zaak betoogden dat dit volgens de letter van de wet alleen van toepassing is onmiddellijk nadat immigranten zijn vrijgelaten. De Trump-regering zei dat de regering de bevoegdheid zou moeten hebben om dergelijke immigranten op elk moment op te sluiten.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`