Ga naar de inhoud
Emotionele toespraak

Premier Ardern: 'Ik zal naam aanslagpleger Christchurch nooit noemen'

Jacinda Ardern spreekt het Nieuw-Zeelandse parlement toe Beeld © AFP

Jacinda Ardern, premier van Nieuw-Zeeland, is niet van plan de dader van de terroristische aanslag van vorige week een platform te bieden. Zij weigert zijn naam te noemen.

Bij de aanslag in twee moskeeën in Christchurch kwamen 50 mensen om het leven. De dader is de rechtsextremistische Brenton Tarrant uit Australië, die zich liet zich inspireren door de Noor Anders Breivik. 

'Ik smeek u'

"Een ding kan ik u verzekeren: u zult mij zijn naam niet horen uitspreken", zei ze in haar eerste, emotionele, toespraak in het parlement na de aanslagen. Zij drukte het Nieuw-Zeelandse volk op het hart hetzelfde te doen en de dader niet de roem te verlenen waarnaar hij zo duidelijk streeft.

Held van Christchurch viel aanslagpleger aan: 'Ik wilde anderen redden'

02:55
bdul Aziz had een ongewone reactie toen in zijn moskee een aanslag werd gepleegd. Hij werd boos op de dader, schold hem uit en ging hem zelfs te lijf. Volgens velen heeft hij zo levens gered en is hij nu een held. Hier vertelt hij zijn verhaal.

"Ik smeek u: noem de namen van degenen die omkwamen, en niet die van degene die hen ombracht. Hij had hiermee beroemdheid willen bereiken, maar wij hier in Nieuw-Zeeland geven hem niets, zelfs zijn naam niet."

Zichzelf verdedigen

De hoofdverdachte van het bloedbad in Nieuw-Zeeland liet eerder deze week weten zichzelf te zullen verdedigen tijdens zijn rechtszaak. Hij heeft de advocaat ontslagen die hem was toegewezen.

De Australiër wordt op 5 april weer in de rechtbank verwacht. Hij is al in staat van beschuldiging gesteld voor moord.

Hoofdverdachte
Lees meer
Hoofdverdachte aanslag Nieuw-Zeeland wil geen advocaat