Gele hesjes

Gele hesjes verbannen van Champs-Elysées na plunderingen

19 maart 2019 02:54 Aangepast: 19 maart 2019 03:17
Het achttiende weekend in Parijs met rellen. Beeld © ANP

De gele hesjes mogen in Frankrijk niet meer overal demonstreren. Premier Edouard Philippe heeft dat aangekondigd na de plunderingen van afgelopen zaterdag op de Champs-Elysées.

De gele hesjes mogen niet meer demonstreren op de beroemde avenue en op pleinen in Bordeaux en Toulouse. Philippe overweegt overal waar de gele hesjes worden vergezeld door zogenoemde 'ultra's', die vernielingen aanrichten en winkels plunderen, de manifestaties te verbieden. De premier heeft ook de politiechef van Parijs vervangen.

Het was zaterdag de achttiende keer dat de in oktober in sociale media ontstane spontane protestbeweging een nationale protestdag hield.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer:

Demonstranten steken bank in brand en plunderen winkels in Parijs

170 miljoen euro

Net als eerder zijn vreedzame betogingen en blokkades plaatselijk uitgelopen op rellen en plunderingen. Het gaat daar vooral om in het zwarte gehulde 'casseurs' (brekers) die hun kans ruiken, maar ook om wat Philippe ultra's noemt uit de gelederen van de gele hesjes.

Vóór de plunderingen van afgelopen zaterdag, was de schade sinds de eerste 'protestzaterdag' op 17 november al opgelopen tot 170 miljoen euro, aldus een schatting van verzekeraars.

Onvrede

De protestbeweging ontstond uit onvrede over de forse stijging van brandstof- en energieprijzen, een klimaatmaatregel van de regering van president Macron. Maar veel Fransen zagen het als wéér een belastingmaatregel die vooral de middenklasse trof.

De beweging had vanaf het begin een chaotisch karakter en een duidelijke leiding ontbrak. Tijdens de betogingen klonk steeds vaker de eis dat Macron moet aftreden.

Politieagenten bekogeld door gele hesjes

Op deze beelden van februari is te zien hoe een politiebusje door een file probeert te manoeuvreren. Vanuit de auto filmen de agenten hoe er met een honkbalknuppel op de auto geslagen wordt. Ook is te zien dat ze met stenen bekogeld worden.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore