Buitenland

Parlementsvoorzitter: geen nieuwe stemming over zelfde brexitvoorstel

18 maart 2019 18:25 Aangepast: 20 maart 2019 13:38
De voorzitter van het Lagerhuis, John Bercow. Beeld © AFP

De voorzitter van het Britse Lagerhuis gooit de plannen van premier Theresa May behoorlijk in de war, mogelijk met verstrekkende gevolgen. Zij mag de brexitdeal niet nog een keer ongewijzigd aan het parlement voorleggen.

Dat zei voorzitter John Bercow vanmiddag tijdens een vergadering in het Lagerhuis. Volgens Bercow mag de regering het parlement niet vragen om twee keer over exact hetzelfde voorstel te stemmen.

Tweede keer stemmen was nog wel oké

En dat is nu precies wat premier May van plan was. Haar brexitdeal werd vorige week kansloos verworpen in het Lagerhuis, nadat de deal in januari ook al een keer met een overweldigende meerderheid werd weggestemd.

Bercow zegt dat de tweede stemming over de deal wel geoorloofd was. Na de eerste nederlaag had May namelijk extra toezeggingen gekregen van de Europese Unie (EU) en het parlement stemde dus niet over precies hetzelfde voorstel.

Derde keer

Ondanks het verlies van vorige week was May van plan om deze week haar deal nogmaals voor te leggen aan het parlement. May hoopte dat ze genoeg parlementariërs kon overtuigen toch voor de deal te stemmen. Sommige parlementsleden vrezen namelijk voor een brexit zonder deal op 29 maart en andere parlementariërs vrezen heel lang uitstel. Dat zijn redenen om dan toch maar voor die deal te stemmen.

Langer uitstel

Vorige week stemde het parlement nog tegen de deal van May, tegen een harde brexit zonder deal en vóór uitstel. De uitstelmotie ging ervan uit dat de deal te elfder ure alsnog goedgekeurd zou worden. In dat geval zou het Verenigd Koninkrijk uitstel vragen aan de EU tot 30 juni, om alles toch nog in orde te maken.

Als de regering en het parlement een harde brexit op 29 maart willen voorkomen als er nog géén deal is goedgekeurd, moet May veel langer uitstel vragen. In die periode, die meer dan een jaar kan duren, moet het VK dan bedenken hoe het uit de impasse wil komen. Nieuwe verkiezingen of een nieuw referendum over de brexit behoren dan tot de mogelijkheden.

Bercow vergroot kans op uitstel

Door de actie van Bercow lijkt dat laatste scenario dus opeens een stuk reëler geworden. Maar er zijn mogelijk ook manieren om zijn harde lijn te omzeilen. Zo heeft de parlementsvoorzitter al aangegeven dat het mogelijk is om de regels die het verbieden om hetzelfde voorstel twee keer in stemming te brengen via een aparte stemming terzijde te schuiven

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore