Rijstzakken en boodschappentasjes

Jonge walvis sterft door 40 kilo plastic in zijn maag

18 maart 2019 09:54 Aangepast: 18 maart 2019 11:30
Plastic soep

Op de Filipijnen is het lijk van een jonge walvis aangespoeld met 40 kilogram plastic in zijn maag.

Onderzoekers van het D'Bone Collector Museum vonden onder meer twaalf rijstzakken en een groot aantal boodschappentasjes in de ingewanden van het beest.

Oceaan als vuilnisbelt

Volgens de onderzoekers is de walvis gestorven omdat de maag van het beest de grote hoeveelheid plastic niet aankon. "Het is walgelijk", zegt een van de onderzoekers. "De regering moet actie ondernemen tegen iedereen die de waterwegen en oceaan als vuilnisbelt gebruikt."

Vooral in Zuidoost-Azië is het gebruik van plastic tasjes enorm. Uit cijfers van de Ocean Conservancy uit 2017 blijkt dat China, Indonesië, de Filipijnen, Thailand en Vietnam samen meer plastic in zee dumpen dan de rest van de wereld bij elkaar.

De zee van plastic: hoe groentetelers ongegeneerd hun plastic dumpen

Kassen zijn in Nederland van glas, maar in Spanje zijn ze van plastic. Sommige boeren en telers nemen het niet zo nauw en dumpen het plastic na gebruik in de natuur. Ecologen en natuurorganisaties noemen het een milieuramp die elke dag groter wordt.

Reactie Wereldnatuurfonds:

Het Wereldnatuurfonds (WWF) zei in een reactie: "De gestrande walvis in de Filipijnen is het zoveelste voorbeeld dat plastic vervuiling dodelijk is voor het leven in de oceanen. Per jaar komt er 10 miljard kilo plastic in de zee terecht: we hebben nog geen idee hoe verstrekkend de gevolgen hiervan zullen zijn voor het functioneren van de oceaan en uiteindelijk voor onszelf. Er moeten bindende internationale afspraken komen om de plastic crisis te stoppen."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore