Ga naar de inhoud
Hoogste waterstand in bijna zestig jaar

Historisch zware overstromingen teisteren Midden-Westen van de VS

Beeld © State of Nebraska

Drie Amerikaanse staten, Nebraska, Iowa en Wisconsin, hebben een noodtoestand afgekondigd na historische overstromingen en sneeuwstormen veroorzaakt door een 'bomcycloon'. Ten minste drie andere staten zijn ook getroffen door de overstromingen.

Talrijke belangrijke waterwegen zijn overstroomd en historisch hoge waterstanden zijn gemeten in ten minste 38 plaatsen, met name in Nebraska en Iowa. De Platte River bij Louisville in Nebraska heeft een record gebroken dat als sinds 1960 bestond. De Elkhorn River brak een record uit 1962. 

In het oosten van Nebraska werden reddingsploegen gehinderd door dijkdoorbraken en weggespoelde bruggen en wegen, waaronder een deel van Nebraska Highway 92. In Nebraska werd een dam weggespoeld waardoor een gedeelte van het achterliggende gebied werd verwoest. Verscheidene steden, zoals Waterloo en Freemont, waren omringd door water.

Rode Kruis

Ten minste twee personen zijn om het leven gekomen, een persoon wordt nog vermist. James Wilke uit Columbus, Nebraska kwam om het leven toen hij automobilisten probeerde te bereiken die vastzaten door het noodweer.

De gouverneur van Nebraska Pete Ricketts moedigde inwoners aan om bloed te doneren of om het Rode Kruis bij te staan met het helpen van mensen die geëvacueerd zijn of vastzitten door overstromingen.

Bomcycloon

Een bomcycloon is een explosieve winterstorm waarbij in korte tijd winterorkanen ontstaan die verwoestingen aanrichten alsof er een bom is ontploft.