'Alles is verwoest'

Meer dan 150 doden in drie landen door Afrikaanse cycloon

18 maart 2019 04:30 Aangepast: 18 maart 2019 04:31
Scholieren in Zimbabwe klimmen over een modderlawine. Beeld © AFP/Zinyange Auntony

Het dodental als gevolg van de tropische wervelstorm Idai die de afgelopen dagen zuidoostelijk Afrika trof, is opgelopen tot boven de 150. Er zijn nog vele tientallen vermisten, dus de verwachting is dat het dodental nog zal oplopen.

Idai trof Mozambique op donderdagavond en trok daarna naar Zimbabwe. "Ik denk dat dit de grootste natuurramp is waar Mozambique ooit mee te maken heeft gehad. Alles is verwoest. Onze prioriteit is nu om mensenlevens te redden," zei Mozambique's milieuminister Celso Correia in een interview met Agence France-Presse.

In de Mozambikaanse kuststad Beira, waar de verwoestende storm aan land kwam, zitten ongeveer een half miljoen mensen al dagen zonder stroom. Ook elders is geen elektriciteit. De schade aan gebouwen en infrastructuur is groot. Duizenden mensen zijn dakloos. Volgens Rode Kruis en het VN-kinderfonds Unicef dreigt er vooral in centraal Mozambique een humanitaire ramp door voedselschaarste, gebrek aan schoon drinkwater en uitbraak van ziekten.

Meer ellende

Volgens de laatste mediaberichten zijn er in Mozambique 66 lichamen geborgen. In Malawi en Zimbabwe kwamen respectievelijk 50 en 40 personen om het leven. Vooral in het oosten van Zimbabwe zijn tal van woningen en bruggen weggevaagd door de cycloon.

De bevolking in de zwaar getroffen gebieden is waarschijnlijk nog niet van de ellende verlost. Komende dagen neemt volgens Weeronline de wind wel af in de regio, maar wordt er extreem veel regen verwacht. Daardoor is er een grote kans op ernstige wateroverlast en modderstromen, met mogelijk desastreuze gevolgen voor de oogst.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore