'Dit is niet te repareren'

Familie schutter Christchurch walgt van zijn daden: 'Het spijt ons zo'

17 maart 2019 13:02 Aangepast: 18 maart 2019 11:32
Beeld © EPA

De oma en oom van schutter Brenton Tarrant hebben in een tv-interview hun ongeloof en walging geuit over de daad van hun familielid. "Zijn daad heeft ons verpletterd en vernietigd. Het spijt ons zo voor de familie van de nabestaanden en de gewonden", zegt oom Terry Fitzgerald.

De 28-jarige Brenton Tarrant schoot vrijdag in Christchurch zeker 50 mensen dood in twee moskeeën. De 81-jarige oma van de schutter, Marie Fitzgerald, en de oom wilden eenmalig tv-zender 9News te woord staan over de gebeurtenissen.

Vader overleden aan kanker

"Tijdens zijn jaren op de Grafton High School had hij meer interesse voor computers dan voor meisjes", vertelt de oma over de terrorist. De oma vertelt verder dat de vader van Brenton Tarrant in 2010 overleden is aan kanker en dat zijn dood zijn tol heeft geëist.

Tarrant wilde ook naar Europa in een tijd dat aanvallen op islamitische extremisten in opkomst waren. Volgens de familie is hij totaal veranderd toen hij overzeese reizen is gaan maken.

Bij een etentje om de verjaardag van de zus van Tarrant te vieren, zag de oma haar kleinzoon nog. "Hij was toen heel normaal. We hebben gezellig gegeten en gepraat en zagen geen zorgelijke signalen."

Dit kan niet

De familie kwam er via de tv-uitzendingen achter dat Tarrant de schutter was. "Toen ik zijn foto zag, dacht ik: dit kan niet". De oom van de schutter zegt: "Wat hij heeft gedaan, valt niet meer te repareren."

De moeder en zus van de schutter verblijven in een veilig huis dat beveiligd wordt door de politie. De familie wordt bijgestaan door onderzoekers om te achterhalen hoe het kan dat een plattelandsjongen veranderd is in een kille moordenaar.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Ze dacht altijd aan anderen': dit zijn de slachtoffers van de aanslag in Christchurch

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore