'Stop, stop'

Gesprek cockpit: snelheid ramp-Boeing na opstijgen ongewoon hoog

16 maart 2019 23:15 Aangepast: 16 maart 2019 23:16
Bergingswerkzaamheden op de rampplek. Beeld © AFP

Het vliegtuig van Ethiopian Airlines dat vorige week verongelukte, had na het van de grond komen op de luchthaven van Addis Abeba een ongebruikelijk hoge snelheid. Niet lang na vertrek werden problemen gemeld. Ook werd toestemming gevraagd om snel te mogen stijgen.

Dat zegt iemand die geluidsopnames van de luchtverkeersleiding heeft beluisterd. Een stem uit de cockpit van de Boeing 737 Max vroeg te mogen klimmen naar 14.000 voet boven zeeniveau (6400 voet boven het vliegveld), maar verdween op een hoogte van 10.800 voet van de radar. Dat gebeurde na een bocht naar rechts om terug te keren wegens 'problemen met de controle over de vlucht', zoals de piloot het omschreef.

'Stop, stop'

Vlak vóór de manoeuvre had de luchtverkeersleider contact met een ander toestel. Dat werd onderbroken door de stem van Ethiopian Airlines vlucht 302. Die riep 'stop, stop' om alle niet-dringende communicatie met de verkeerstoren te onderbreken.  

De gezagvoerder klonk zeer angstig, zegt de betrokkene bij het onderzoek. Door de crash die volgde, kwamen alle 157 inzittenden om het leven.

Een deze week vrijgegeven foto van de zwarte doos. Een deze week vrijgegeven foto van de zwarte doos.

Voicerecorder

De gegevens op de voicerecorder zijn met succes gedownload, zegt de Franse onderzoeksraad voor luchtvaartveiligheid (BEA). Een woordvoerder liet weten dat de geluidsfragmenten niet zijn beluisterd, maar naar de Ethiopische onderzoekers van de ramp zijn gestuurd.

Het werk aan de flightdatarecorder, de andere zwarte doos die de vluchtgegevens automatische opslaat, gaat zondag verder.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Omstreden toestel 737 Max nu overal aan de grond na maatregel Boeing

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore