In shock

Correspondent in Christchurch: 'Mensen kunnen niet bevatten wat er is gebeurd'

16 maart 2019 13:00 Aangepast: 18 maart 2019 11:36
Annemarie Kas is in Christchurch: 'Mensen hier kunnen het niet bevatten' Beeld © Annemarie Kas

"Er is hier zoveel verdriet. Veel mensen kunnen nog altijd niet bevatten wat er is gebeurd." RTL Nieuws-correspondent Annemarie Kas is in Christchurch. De stad rouwt, een dag na het bloedbad.

"Mensen zijn stil en in shock. Ze kunnen nog altijd niet begrijpen dat dit kan gebeuren in hun normaal zo vredelievende stad."

Dat vertelt RTL Nieuws-correspondent Annemarie Kas die vandaag is aangekomen in Christchurch.

In haar hart geraakt

De stad met ruim 370.000 inwoners is diep in zijn hart geraakt. Kas: "Mensen komen samen op straat, om met elkaar te herdenken, met elkaar te troosten."

"De straten rondom de moskee Masjid Al Noor zijn  afgesloten voor het verkeer. Er liggen zeeën aan bloemen. Veel mensen komen de slachtoffers hun laatste eer bewijzen."

Tarita Charlie (19): 'Onbeschrijflijk gevoel' Tarita Charlie (19): 'Onbeschrijflijk gevoel'

Woede om kinderen

Correspondent Kas vervolgt: "De meeste mensen die ik tot nu toe heb gesproken, kenden de slachtoffers niet persoonlijk. Maar dat maakt hun verdriet niet minder groot. De mensen die zijn gedood zijn onschuldig. Ze verdienen dit niet. Dat hoor je iedereen zeggen."

Annemarie Kas sprak met de 19-jarige Tarita Charlie, die in Christchurch woont. "De jonge vrouw vertelde me dat ze gemengde gevoelens heeft. Ze kan het eigenlijk niet goed beschrijven. Dat dit is gebeurd in haar stad. Hier wordt iedereen geaccepteerd om wie je bent. Niemand wordt veroordeeld. Je bent hier altijd welkom, vertelde de geëmotioneerde jonge vrouw." 

Mensen troosten elkaar op straat. Mensen troosten elkaar op straat.

Verdachte voorgeleid

Dat er ook kinderen onder de slachtoffers zijn, maakt de woede en het verdriet nog groter. De schutter, de 28-jarige Brenton Tarrant, is vandaag voorgeleid. Hij wordt vooralsnog alleen beschuldigd van moord, maar daar zullen nog meerdere aanklachten bijkomen, laat de politie weten.

Volgens de Nieuw-Zeelandse krant de NZ Herald zweeg Tarrant tijdens de hele zitting. Hij verscheen in witte gevangeniskleren en op blote voeten.

'Not done'

Annemarie Kas: "Ik sprak een jongen op straat. Hij zei tegen mij dat de schutter niet lang zal overleven in de gevangenis. Want: je blijft van kinderen af. Kinderen iets aandoen is hier zo 'not done'. Dat geldt ook in de gevangenis."   

Zeeën van bloemen overal om de slachtoffers te herdenken. Zeeën van bloemen overal om de slachtoffers te herdenken.

Beelden gezien

Wat Kas nog meer opvalt, is dat heel veel mensen het filmpje van de aanslag hebben gezien. "Zoveel mensen die ik spreek, de taxichauffeur net nog, hebben de beelden opgezocht op internet." Tarrant livestreamde 17 minuten lang zijn daden op Facebook.

"Mensen wilden zien wat er in hun straten, waar ze normaal koffie drinken of boodschappen doen, is gebeurd. Ze walgen van de beelden, net als van het manifest dat de dader voor zijn daad online zette. Mensen proberen het te begrijpen, maar ze kunnen maar niet beseffen wat er is gebeurd."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Ze dacht altijd aan anderen': dit zijn de slachtoffers van de aanslag in Christchurch

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore