Na twee crashes

Boeing belooft binnen 10 dagen een update voor 737 MAX

16 maart 2019 11:44 Aangepast: 16 maart 2019 11:45
Een stuk van het vliegtuig van Ethiopian Airlines dat crashte. Beeld © EPA

Binnen een week tot tien dagen moet er een sofware-update beschikbaar zijn voor de Boeing 737 MAX. In vijf maanden tijd crashten twee toestellen van dat type. De update zou de toestellen weer veilig moeten maken.

Vorig jaar stortte een toestel van Lion Air in Indonesië neer en afgelopen zondag crashte een vliegtuig van Ethiopian Airlines. Daarna besloten veel landen om het vliegtuig te weren. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Boeing belooft binnen 10 dagen een update voor 737 MAX

Bronnen bij Boeing zeggen dat de update voor de software van het vliegtuig onderweg is. Boeing werkt daar al aan sinds de crash met het Lion Air-toestel, dat in oktober vorig jaar neerstortte. Een defecte sensor gaf daarbij verkeerde informatie over het vliegtuig, waardoor de neus van het toestel telkens naar beneden dook.

Piloten klaagden

Ook zeker vijf piloten in de Verenigde Staten hebben geklaagd over problemen met het toestel. Dat zou al maanden geleden zijn gebeurd. Eén van de piloten meldde daar dat de neus van zijn toestel binnen enkele seconden dermate snel omlaag ging dat het alarm afging.

Het is onduidelijk of de software ook de oorzaak van de vliegrampen is, maar er zijn overeenkomsten gevonden tussen de crash van het toestel van Lion Air en dat van Ethiopian Airlines. De update wordt de komende weken toegepast in de systemen van de 737 MAX-vliegtuigen die ervoor zorgen dat de motoren niet stilvallen.

Getuigen vliegramp: 'Ik zag vlammen uit achterkant van vliegtuig komen'

"Het vliegtuig kwam met veel kabaal op de grond terecht." Dat zeggen getuigen van de vliegramp in Ethiopië.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore