Zeker 50 doden

'Ze dacht altijd aan anderen': dit zijn de slachtoffers van de aanslag in Christchurch

16 maart 2019 23:02 Aangepast: 18 maart 2019 11:18
Atta Elayyan met zijn dochtertje. Beeld © Facebook

Bij de terreuraanslagen in Christchurch zijn zeker 50 mensen om het leven gekomen. Velen liggen nog in het ziekenhuis, sommigen vechten nog voor hun leven. Langzamerhand komt steeds meer informatie over de slachtoffers naar buiten.

  • Veel slachtoffers, voornamelijk mannen, komen uit Bangladesh, India, Pakistan, Saoedi-Arabië en Indonesië. 
  • Tenminste vier mensen komen uit Somalië. Een van de twee moskeeën waar de aanslag was, wordt gerund door Somaliërs. 
  • Volgens een Syrische organisatie is er ten minste één Syriër om het leven gekomen.
  • Er zijn meerdere kinderen onder de slachtoffers.

Dit weten we nu van de slachtoffers (dit artikel wordt bijgewerkt):

Husna Ahmed (44)

Ontsnapte de Al Noor-moskee toen het schieten begon. Ze hielp de vrouwen in de moskee te ontsnappen. Toen ze terugging voor haar man Farid, die in een rolstoel zit, werd ze doodgeschoten bij het hek. Farid overleefde de aanslag wel.

Haar nicht vertelde aan al-Jazeera: "Ze denkt altijd eerst aan andere mensen." Haar man Farid zei tegen NZ Herald dat zijn echtgenote dapper was. Ook vertelde hij dat hij de dader niet haat. "Hij heeft waarschijnlijk geen liefde gehad."

Lilik Abdul Hamid

Deze vader van twee was ingenieur voor Air New Zealand. Hij werkte sinds zestien jaar in Christchurch. Zijn dood werd zondag officieel bevestigd in een statement van de vliegtuigmaatschappij.

Ansi Alibava (25)

De 25-jarige Ansi Alibava was bezig met haar masteropleiding. Haar man vertelde aan nieuwssite Stuff: "Het leven dat Ansi en ik samen hadden, de plannen die we maakten, het gezin dat we wilden stichten... het is allemaal in een keer weggevaagd door een moment van gevoelloze migrantenhaat." Er is een crowdfundingpagina gestart om het lichaam van Ansi naar India te brengen, zodat ze in nabijheid van haar Indiase familieleden begraven kan worden.

Ansi Alibava. Ansi Alibava.

Ali Elmadani

De gepensioneerde Ali Almadani kwam in 1998 vanuit de Verenigde Arabische Emiraten naar Nieuw-Zeeland. Zijn dochter, Maha Elmadani, is een grafisch ontwerper die in Christchurch woont. "Mijn vader heeft ons altijd gezegd dat we sterk en geduldig moeten zijn, dus dat is wat we nu proberen te doen", vertelde ze aan nieuwssite Stuff. "Hij zag Nieuw-Zeeland als zijn thuis en had nooit verwacht dat zoiets hier zou kunnen gebeuren."

Syed Jahandad Ali

Softwareontwikkelaar Syed Jahandad Ali werkte sinds zeven jaar bij een IT-bedrijf in Christchurch. Zijn collega's en het Pakistaanse ministerie van Buitenlandse Zaken bevestigden zijn dood. "Onze zeer geliefde collega is overleden", liet de CEO op LinkedIn weten.

Mucad Ibrahim (3)

"We zullen je missen, lief broertje." Dat schrijft de broer van Mucad Ibrahim op Facebook. Het jongetje was in de Masjid Al Noor-moskee toen de aanslag daar gepleegd werd.

Familieleden hadden het jongetje gisteren als vermist opgegeven. Nu blijkt dat hij toen waarschijnlijk al was overleden. Zijn broertje vertelde aan een Nieuw-Zeelandse nieuwssite dat hij de moskee nog had kunnen verlaten. 

De 3-jarige Mucad Ibrahim is het jongste slachtoffer van de aanslag. De 3-jarige Mucad Ibrahim is het jongste slachtoffer van de aanslag.

Daoud Nabi (71)

Ingenieur Daoud Nabi stierf in een moskee terwijl hij iemand van een kogel wilde redden. Dat heeft zijn 43-jarige zoon tegen NBC News gezegd. De Afghaan kwam in de jaren tachtig naar Nieuw-Zeeland en was vader van vijf kinderen. Daoud hielp andere vluchtelingen om zich in Nieuw-Zeeland aan te passen. Zijn kinderen zijn een inzamelingsactie gestart om hun vader in Afghanistan te begraven. 

De 71-jarige Daoud Nabi stierf tijdens het bloedbad in Christchurch. De 71-jarige Daoud Nabi stierf tijdens het bloedbad in Christchurch.

Abdus Samad

Abdus Samad was professor aan de Bangladesh Agriculture University. Hij kwam volgens BDNews24.com om tijdens het bloedbad. De professor was in de zestig. Zijn vrouw, Kishowara Begum, overleed ook tijdens de aanslag.  

Kishowara Begum

Zij is de vrouw van professor Abdus Samad. Volgens een nieuwssite uit Bangladesh en BDNews24.com kwam ook zij tijdens de terroristische aanslag om het leven. 

Hosne Ara Parvin (42) 

De 42-jarige Hosne overleed terwijl ze haar man, die in een rolstoel zat, in veiligheid wilde brengen. Dat schrijft The Huffington Post. Parvin was in het vrouwelijke gedeelte van de moskee, toen het schieten begon. Ze zou naar haar man zijn gevlucht, maar werd neergeschoten.

Mohsen al-Muzaini

Volgens de Saoedische nieuwsorganisatie Al Arabiya is Mohsen al Muzaini bezweken aan zijn verwondingen. Verder is er over Mohsen nog niets bekend.

Abdullahi Dirie (4)

De vader van Abdullahi ligt met schotwonden in het ziekenhuis, vertelt een oom aan de Washington Post Vier van zijn kinderen hebben de aanslag overleefd, behalve zijn jongste zoontje. De familie vluchtte midden jaren negentig uit uit Somalië naar Nieuw-Zeeland.

Khaled Mustafa 

De Syrische vluchteling Khaled Mustafa was met zijn twee zoons in één van de moskeeën waar de aanslag plaatsvond. Zijn 6-jarige zoon raakte gewond, maar overleefde de aanslag na een zes uur durende operatie.

Khaled Mustafa kwam ook om tijdens de aanslagen. Khaled Mustafa kwam ook om tijdens de aanslagen.

Hamza Mustafa (16)

Khaleds andere zoon, Hamza,overleed wel. Zijn dood is bevestigd door zijn moeder en de directeur van zijn middelbare school. Volgens de directeur was hij een uitstekende paardrijder en wilde hij dierenarts worden. "Hij was een fantastische student, een jongeman vol compassie en hij had veel vrienden", vertelde hij aan Newshub.

Sayyad Milne (14)

De 14-jarige Sayyad was tijdens de aanslag met zijn moeder in de moskee. Hij wilde voetballer worden. Zijn vader heeft in de media gereageerd op zijn dood: "Ik herinner me mijn zoon als een kleine dappere soldaat. Het was zo moeilijk om hem doodgeschoten te zien worden door iemand. Ik weet waar hij is en ik weet dat hij vrede heeft."

De 14-jarige Sayyad Mine overleefde de aanslag ook niet. De 14-jarige Sayyad Mine overleefde de aanslag ook niet.

Tariq Omar (24)

De 24-jarige Tariq Omar zat net als Hamza Mustafa en Sayyad Milne, die beiden ook omkwamen bij de aanslag, ook ooit op de middelbare school Cashmere. Er is een crowdfundingpagina gestart om zijn begrafenis te betalen.

Tariq Omar. Tariq Omar.

Naeem Rashid (50)

De Pakistaanse leraar Naeem Rashid en zijn zoon Talha raakten allebei gewond tijdens de schietpartij en werden opgenomen in het ziekenhuis. Hun familie laat aan de BBC weten dat ze de aanslag allebei niet hebben overleefd. 

Naeem zou nog geprobeerd hebben de terrorist te stoppen. 

Talha Rashid (21)

Vader en zoon Rashid overleefden de aanslag niet. Vader en zoon Rashid overleefden de aanslag niet.

Amjad Hamid (57)

De 57-jarige dokter ging elke vrijdag naar de moskee om te bidden. Hamid werkt als cardioloog in het ziekenhuis. Zijn familie heeft zijn overlijden bekendgemaakt aan The New Zealand Herald. Zijn vrouw omschrijft hem als een 'heel aardige man'. Ze zegt verder: "Het is vreselijk......we hadden op een betere toekomst gehoopt voor ons en onze kinderen." Het echtpaar vertrok 23 jaar geleden naar Nieuw-Zeeland met hun twee zonen. 

Hussain al-Umari (35)

Ook de 35-jarige Hussain al-Umari ging iedere vrijdag naar de moskee om daarna bij zijn ouders te gaan eten. Tegen Stuff.co.nz is hij een vriendelijke jongen, 'die altijd andere mensen probeert te helpen.'

Hij was donderdag nog bij zijn ouders geweest en verheugd omdat ze een nieuwe auto hadden. 

Atta Elayyan (33)

Ook de aanvoerder van het nationale zaalvoetbalteam overleefde de aanslag niet. De Sydney Morning Herald meldt dat de keeper dood is. De 33-jarige voetballer was bij het vrijdaggebed toen de schutter de moskee binnendrong. Elayyan werd geboren in Koewiet en is vader van een klein meisje. Hij verscheen regelmatig in de media, ook vanwege zijn werk als app-ontwikkelaar.

Atta Elayyan is een bekende zaalvoetballer. Atta Elayyan is een bekende zaalvoetballer.

Farhaj Ahsan (30)

Tien jaar geleden verhuisde Farhaj Ahsan vanuit India naar Nieuw Zeeland om te studeren. Na zijn studie vond hij een baan als software-ontwikkelaar. Hij was getrouwd en laat twee jonge kinderen achter: een drie jaar oude dochter en een zes maanden oude zoon.

Farhaj Ahsan overleed tijdens de aanslag. Farhaj Ahsan overleed tijdens de aanslag.

Haroon Mahmood (40)

Na zijn universitaire studie werkte Dr Haroon Mahmood eerst in Pakistan, voordat hij naar Nieuw-Zeeland kwam om te promoveren. Daar werkte hij op een privéschool. Hij laat een vrouw na en twee kinderen van 13 en 11 jaar.

Mohammad Imran Kahn (47)

Mohammad Imran Kahn is waarschijnlijk overleden bij de Linwood-moskee. Hij was eigenaar van twee restaurants in Christchurch, een daarvan is een Indiaas grillrestaurant.

Linda Armstrong (65)

Een vriend van Linda Armstrong vertelt aan de New Zealand Herald dat ze bij de Linwood-moskee is gestorven in de armen van een vrouw die in haar arm was geschoten. De vrouw overleefde de aanslag, Linda niet. "Ze was altijd blij en stond altijd voor anderen klaar", vertelt de vriend.

Ashraf Ali

"Ik zal zijn lach missen", vertelt een vriend die samen met Ashraf Ali op dezelfde school zat tegen de Australische Daily Mail. Ze zouden binnenkort even teruggaan naar Fiji, waar hij vandaan kwam.

Osama Adnan (37)

Osama Adnan werd door zijn collega's als vermist opgegeven. Helaas is nu de bevestiging gekomen dat ook hij is overleden. Osama komt uit Egypte. 

Osama Adnan. Osama Adnan.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore