49 doden

Schutter Nieuw-Zeeland was van plan meer slachtoffers te maken

16 maart 2019 06:56 Aangepast: 16 maart 2019 08:18
Kinderen leggen bloemen voor de slachtoffers van de aanslagen Beeld © AFP

De hoofdverdachte van de aanslagen op twee moskeeën in Christchurch, Brenton Tarrant, was van plan om meer slachtoffers te maken. Dat heeft de premier van Nieuw-Zeeland gezegd.

"Hij was mobiel en had nog twee vuurwapens in zijn auto liggen. Het was absoluut zijn doel om door te gaan met de aanval", zei premier Jacinda Ardern. De 28-jarige schutter wordt aangeklaagd voor moord. Volgens Ardern is het waarschijnlijk dat er nog meer aanklachten volgen. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Hoofdverdachte aanslag Nieuw-Zeeland Brenton Tarrant voorgeleid

Bij de aanslagen op twee moskeeën kwamen zeker 49 mensen om het leven. De slachtoffers komen uit verschillende landen, waaronder Pakistan, Turkije, Saudi-Arabië, Bangladesh, Indonesië en Maleisië. 

Van de gewonden liggen er nog 11 in kritieke toestand in het ziekenhuis. "Het is gruwelijk dat er jonge kinderen zijn meegesleurd in deze verschrikkelijke aanval", zei de premier.

Premier Nieuw-Zeeland: 'Geen plek voor deze extremisten in ons land'

Premier Jacinda Ardern reageerde gisteren met veel verdriet op het bloedbad in Christchurch.

Zwijgt in rechtbank

De 28-jarige Brenton Tarrant is inmiddels voorgeleid in de rechtbank van Christchurch. Dat gebeurde achter gesloten deuren. Tarrant zou tijdens de hele zitting gezwegen hebben. Tarrant verscheen in witte gevangeniskleren en op blote voeten. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Kleuter in levensgevaar, 42 mensen nog in ziekenhuis na aanslag Christchurch

Reisde over de hele wereld

Inmiddels is ook meer duidelijk geworden over de achtergrond van de in Australië geboren Tarrant. Hij reisde de afgelopen jaren de hele wereld over en kwam verschillende keren naar Nieuw-Zeeland.

De afgelopen jaren bracht hij onder meer door in Pakistan, Noord-Korea, Frankrijk, Bulgarije en Turkije. Die laatste twee landen hebben inmiddels een onderzoek ingesteld naar wat hij daar uitspookte. "We gaan zijn gangen na en proberen te achterhalen met wie hij contact heeft gehad", zegt Turkije.

Brenton Tarrant in de rechtszaal (onherkenbaar gemaakt op de vrijgegeven foto, niet door RTL Nieuws) Brenton Tarrant in de rechtszaal (onherkenbaar gemaakt op de vrijgegeven foto, niet door RTL Nieuws)
`