Aanklacht: moord

Hoofdverdachte aanslag Nieuw-Zeeland Brenton Tarrant voorgeleid

15 maart 2019 22:52 Aangepast: 16 maart 2019 07:59
Beeld © AFP

In het gerechtsgebouw in Christchurch is de 28-jarige Brenton Tarrant achter gesloten deuren voorgeleid. Hij wordt vooralsnog alleen beschuldigd van moord, maar daar zullen nog meerdere aanklachten bijkomen, laat de politie weten.

Volgens de Nieuw-Zeelandse krant de NZ Herald zweeg Tarrant tijdens de hele zitting. Hij verscheen in witte gevangeniskleren en op blote voeten. 

Wereld over gereisd

Inmiddels is ook meer duidelijk geworden over de achtergrond van de in Australië geboren Tarrant, die de afgelopen jaren de wereld over reisde. Hij deed ook enkele malen Nieuw-Zeeland aan.

Bulgarije en Turkije

De afgelopen jaren bracht hij onder meer door in Pakistan, Noord-Korea, Frankrijk, Bulgarije en Turkije. Die laatste twee landen hebben inmiddels een onderzoek ingesteld naar wat hij daar uitspookte. "We gaan zijn gangen na en proberen te achterhalen met wie hij contact heeft gehad'', zei een woordvoerder van de Turkse autoriteiten.

Hij woonde nu al zeker anderhalf jaar in Nieuw-Zeeland, waar hij  een klein arsenaal semi-automatische geweren had opgebouwd en had een geldige wapenvergunning. In Nieuw-Zeeland en Australië was hij niet bekend bij de politie. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Kleuter in levensgevaar, 42 mensen nog in ziekenhuis na aanslag Christchurch

`