49 doden

Kleuter in levensgevaar, 42 mensen nog in ziekenhuis na aanslag Christchurch

15 maart 2019 21:04 Aangepast: 15 maart 2019 23:45
De ziekenhuizen in Christchurch werden gisteren bewaakt, zolang niet duidelijk was of de dreiging voorbij was. Beeld © AFP

20 van de 42 gewonde slachtoffers van de aanslag in Nieuw-Zeeland zijn zwaargewond, van wie er twee in levensgevaar zijn. Eén van hen is een 5-jarige kleuter, die is overgebracht naar een ziekenhuis in Auckland, meldt de Nieuw-Zeelandse politie.

Nog steeds zitten drie verdachten vast, onder wie de 28-jarige hoofdverdachte Brenton Tarrant. Wat de rol van de andere twee is geweest, is niet duidelijk. 

Tarrant had een wapenvergunning, maakte premier Ardern bekend, die pleit voor veel strengere wapenwetten in het land. "Hij mocht de wapens die hij gebruikte gewoon kopen. Ik kan u een ding verzekeren en dat is dat onze rechtsregels ten aanzien van vuurwapens zullen veranderen." 

Twee anderen in de auto

Een ooggetuige van de aanslag in de kleinere moskee in Linwood, die als tweede werd aangevallen, zegt tegen de krant New Zealand Herald hoe de schutter daar al snel werden besprongen door een moskeeganger en naar buiten werd gejaagd. Hij zou gevlucht zijn in de auto waarin 'twee anderen' op hem zaten te wachten.

Op de beelden die de man maakte van de eerste aanval, lijkt op te maken dat op dat moment niemand anders bij hem in de auto zat.

Vandaag voorgeleid

De politie probeert met man en macht te reconstrueren wat de drie verdachten de dagen en weken voor de aanslag deden en wat hun rol was bij de voorbereiding. Alleen hoofdverdachte Tarrant wordt vandaag (Nieuw-Zeelandse tijd) voorgeleid aan de rechter. 

De burgemeester van Christchurch Lianne Dalziel zegt dat haar stad 'doelbewust' is uitgekozen door Tarrant, 'juist omdat het hier veilig is'. Ze baseert dat op het manifest dat hij voor zijn daad online zette.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Nieuw-Zeeland in rouw om aanslag: dit weten we nu

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore