Nauwgezette voorbereiding

Dader terreuraanslagen Christchurch: geïnspireerd door Anders Breivik

15 maart 2019 09:40 Aangepast: 15 maart 2019 18:19

De politie heeft tot nu toe vier mensen aangehouden voor de terreuraanslagen in Christchurch. Een van hen is aangeklaagd voor moord. De aanslag werd gelivestreamd op Facebook. Dat zou gedaan zijn door de Australiër Brenton Tarrant (28). In een manifest schrijft hij dat hij onder meer geïnspireerd is door de Noorse schutter Anders Breivik.

De rechts-extremistische Anders Breivik is de dader van de aanslagen in Noorwegen in 2011. Daarbij kwamen in totaal 77 mensen om het leven. 

Voor zijn daad publiceerde de extreem-rechtse Brenton Tarrant een manifest van 73 bladzijden met zijn motieven. In het manifest, dat hij donderdagavond online zette, wordt duidelijk dat Tarrant extreemrechtse sympathieën heeft.

'Normale jeugd'

Tarrant is een witte man die opgroeide in een Australische arbeidersfamilie met een laag inkomen. Hij schrijft verder dat hij een normale jeugd had, zonder grote problemen. "Ik had weinig interesse in het onderwijs en haalde nauwelijks een voldoende."

De aanslagpleger besloot tot zijn daad 'om de geboortecijfers te veranderen en om zo de toekomst van zijn volk te verzekeren'. Hij schrijft verder: "Het Europese volk raakt in verval en zal uiteindelijk sterven. Elke dag worden we minder in aantal. We worden ouder en zwakker (...),. Mensen falen zich te reproduceren."

Hij spreekt in zijn manifest over een terroristische aanslag.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

49 doden bij aanslag Christchurch: 'Onvoorstelbaar, ongelooflijk'

Twee jaar voorbereiding

De terrorist is naar eigen zeggen twee jaar bezig geweest om de aanslag voor te bereiden. Ook zegt de Australiër wraak te willen nemen voor Ebba Akerlund. Die tiener kwam in 2017 bij een aanslag in Stockholm om het leven. Het is naar eigen zeggen de druppel geweest voor zijn daad.

Vier arrestaties

Er zijn vier mensen opgepakt na de terreuraanslagen. Een van hen is aangeklaagd voor moord en wordt morgen voorgeleid, maakte de politie zojuist bekend. Vermoedelijk gaat dit om Tarrant. 

Een ander werd aangehouden omdat hij in de buurt van de moskee liep met een wapen op zak. Diegene heeft er mogelijk niets mee te maken, aldus de politie.

Twee anderen die in de buurt van de moskeeën waren, hadden bij hun aanhouding wapens bij zich. Hun rol wordt nog onderzocht. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Terrorist Christchurch livestreamt zijn schokkende daad

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore