Zeker 49 doden

Getuigen over terreuraanslagen: 'Hij schoot twee keer op huilend meisje'

15 maart 2019 08:18 Aangepast: 15 maart 2019 18:20
Er zijn zeker 40 mensen omgekomen bij de terreuraanslagen.

Nederlanders in Christchurch reageren geschokt op de terreuraanslagen. "Dat zoiets gruwelijks hier gebeurt, is zo onvoorstelbaar. De stad is meteen helemaal afgesloten. Alle scholen zijn direct dichtgegaan", vertelt Norma tegen RTL Nieuws vanuit Nieuw-Zeeland. De verhalen van getuigen zijn schokkend.

De van oorsprong Rotterdamse Norma Kloosterman woont sinds 2004 in Christchurch. "Ik was aan het werk op de bouwplaats toen ik het vreselijke nieuws via de radio hoorde. Mijn collega's keken elkaar vol ongeloof aan. Dit kon niet waar zijn."

Ze mochten niet meer van de bouwplaats af, zegt Norma. " Alle scholen gingen meteen dicht. De angst en het ongeloof zijn enorm."

In shock

Bij de terreuraanslagen zijn zeker 49 mensen om het leven gekomen. Tientallen mensen raakten gewond, onder wie ook kinderen. 

Norma woont twee straten achter een van de moskeeën waar de aanslag was. "Een vriendin was op dat moment mijn hond aan het uitlaten. Zij zag politieauto's inrijden op de auto van een dader. Ook zag zij agenten pistolen richten op een van de daders. Nieuw-Zeeland is een van de veiligste landen van de wereld. Het land is in shock."

Norma Kloosterman woont twee straten achter de moskee waar de aanslag was. Norma Kloosterman woont twee straten achter de moskee waar de aanslag was.

'Verschrikkelijk filmpje'

Nederlander Marco Janssens was in het centrum aan het werk toen het bloedbad plaatsvond. "Ik was 200 meter van de plek waar een auto was gecrasht met explosieven. Ik liep de straat op, overal was politie."

Op YouTube zag hij 'helaas'  het filmpje dat de dader maakte. "Ik had het achteraf liever niet gezien. Het is verschrikkelijk. Mensen werden van dichtbij geëxecuteerd. Je hoorde ze kreunen. Een meisje dat buiten lag te huilen op straat beschoot hij nog twee keer."

Gruwelijke verhalen

De verhalen die naar buiten komen van getuigen zijn gruwelijk. "Ik hoorde een schot. En toen nog een schot", vertelt Mohammed Nazir aan het dagblad New Zealand Herald. "Heel veel mensen zaten op de grond toen de schietpartij plaatsvond. Ik ben weggerend en over de muur van de moskee geklommen."

De getuige zag meerdere doden en gewonden op de grond liggen. "Ik zag drie vrouwen hevig bloeden."

Onder auto's liggen

Een andere moskeebezoeker vertelt: "We hoorden schoten. het ging maar door. We renden naar buiten om onszelf in veiligheid te brengen. We gingen achter en onder auto's liggen. Geen idee hoeveel doden er zijn gevallen."

Slachtoffers worden afgevoerd na de terreuraanslagen in Christchurch Slachtoffers worden afgevoerd na de terreuraanslagen in Christchurch

'Nooit narigheid'

De stad is helemaal afgesloten, vertelt de van oorsprong Rotterdamse Joke Saris. "Ik zag de beelden op tv en dacht: het kan niet waar zijn. Ons werd verteld: je gaat niet de straat op."

Nieuw-Zeeland is vredelievend, benadrukt ze. "We hebben best een grote moslimgemeenschap, maar er is nooit narigheid of racisme."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

49 doden bij aanslag Christchurch: 'Onvoorstelbaar, ongelooflijk'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore