Autobommen gevonden

Aanslagen Nieuw-Zeeland: schutters in moskeeën, 40 doden, 20 zwaargewonden

15 maart 2019 04:58 Aangepast: 18 maart 2019 11:44
De politie heeft grote delen van Christchurch afgezet voor alles en iedereen Beeld © AFP

In het Nieuw-Zeelandse Christchurch zijn bij schietpartijen in twee moskeeën zeker 40 doden gevallen. Er zijn vier mensen, drie mannen en een vrouw, aangehouden. Zij waren niet bekend bij de veiligheidsdiensten. De politie riep alle moskeeën op hun deuren dicht te houden en adviseerde moslims in heel het land om thuis te blijven totdat er meer duidelijkheid is.

Miniatuurvoorbeeld
LIVEBLOG:

49 doden bij aanslag Christchurch: 'Onvoorstelbaar, ongelooflijk'

Vast staat dat er in twee moskeeën in de stad is geschoten. Dat zou zijn gebeurd rond twee uur in de middag, tijdens het vrijdagmiddaggebed. In elk van de moskeeën waren op dat moment honderden mensen aanwezig.

Ook zijn er in de stad verschillende autobommen gevonden die door specialisten onklaar zijn gemaakt, bevestigde de politie.  

Nog geen officieel bericht

De politie roept iedereen in de stad op om binnen te blijven. Scholen moesten op last van de politie urenlang dichtblijven en de kinderen binnen. Alle ziekenhuizen in Christchurch werden door de politie bewaakt. Ook al waren er al snel vier arrestaties verricht, de politie wist niet zeker of al het gevaar echt geweken was. Ook nu nog houdt de politie een slag om de arm. 

Getuigen zeggen te hebben gezien hoe een man gekleed in een militair camouflagepak met een automatisch wapen een moskee binnendrong en in het wilde weg mensen begon neer te schieten.

Gelivestreamd

Zeker één Nieuw-Zeelandse nieuwswebsite laat een schokkend filmpje zien dat een van de daders zelf tijdens de moordpartij zou hebben gefimd en gelivestreamd op facebook.

De politie heeft laten weten dat de beelden authentiek zijn en probeert de zeer schokkende beelden offline te krijgen. Verslaggevers die de beelden hebben gezien, zeggen dat te zien is dat er 'vele tientallen doden' moeten zijn gevallen.

'Donkerste dag'

De premier van Nieuw-Zeeland, Jacinda Ardern, noemt vandaag 'een van de donkerste dagen in de geschiedenis van Nieuw-Zeeland'. Ze raadt iedereen in heel het land aan die van plan was een moskee te bezoeken, dat bezoek voorlopig uit te stellen. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore