Beschieting vanuit Gaza

Raketten afgeschoten richting Tel Aviv

14 maart 2019 21:55 Aangepast: 15 maart 2019 01:47
Beeld © Twitter

In de Israëlische stad Tel Aviv is vanavond het luchtalarm afgegaan. Reden was een beschieting vanuit Gaza, meldt het Israëlische leger.

Volgens het Israëlische leger waren twee raketten onderweg. Aanvankelijk meldde de Israëlische regering dat één raket werd onderschept. Later bleek dat de raketten in een open gebied waren neergekomen.

Het leger verspreidde beelden van de raketten boven de stad.

Het is voor het eerst sinds 2014 dat er raketten zijn afgeschoten richting Tel Aviv. In dat jaar brak een hevig conflict uit in Gaza. Bij een operatie van het Israëlische leger vielen aan de zijde van Gaza meer dan 2000 doden, onder wie veel burgers. Ook tientallen Israëliërs kwamen om.

Oorlogsverklaring

Volgens Olaf Koens kunnen de beschietingen op Tel-Aviv gezien worden als een open oorlogsverklaring. Hij wijst erop dat er verkiezingen voor de deur staan in Israël, en dat er een premier zit die om daadkracht verlegen zit. "Zet je schrap."

Het leger zegt nog niet te weten welke groep achter de beschieting zit, maar houdt Hamas verantwoordelijk voor de aanval. Hamas is de dominante organisatie in de Gazastrook.

Hamas ontkent verantwoordelijkheid

Hamas liet vanavond weten niet verantwoordelijk te zijn voor de beschietingen. De organisatie beloofde maatregelen te zullen nemen tegen degenen die de beschieting hebben uitgevoerd.

Israël heeft in het verleden op dergelijke incidenten gereageerd met vergeldingsaanvallen op doelen in de Gazastrook. Naast Hamas ontkent ook Islamitische Jihad verantwoordelijk te zijn.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore