Eerste keer

Trump dreigt met veto na blokkeren noodtoestand door Senaat

14 maart 2019 20:47 Aangepast: 14 maart 2019 21:01
Beeld © AFP

Een ruime meerderheid in de Amerikaanse Senaat wil een eind aan de noodtoestand die door president Trump is uitgeroepen aan de grens met Mexico. Trump zelf kondigde op Twitter onmiddellijk aan hierover zijn veto te zullen uitspreken:

59 van de 100 senatoren stonden achter het besluit. Dat betekent dat liefst twaalf Republikeinen – Trumps eigen partijgenoten – ook een eind willen maken aan de noodtoestand. Het is de eerste keer in de Amerikaanse geschiedenis dat het Congres het uitroepen van de noodtoestand door een president terugdraait.

Geld voor grensmuur

Trump had de noodtoestand uitgeroepen om op die manier de omstreden grensmuur met Mexico te kunnen bouwen. Daarvoor zijn miljarden dollars nodig en het parlement wil hem dat geld niet geven. Als de noodtoestand van kracht is, kan Trump daarvoor speciale financiering krijgen, buiten het parlement om.

Nadat hij zijn veto had rondgetwitterd, kwam Trump met iets meer toelichting:

Trump kijkt er dus naar uit om zijn veto daadwerkelijk uit te spreken over deze 'door Democraten in gang gezette resolutie' waardoor volgens de president 'de grenzen worden opengezet en misdaad, drugs en smokkel in ons land zullen toenemen'.

Meerderheid

Vóór de Senaat had ook het Huis van Afgevaardigden al gestemd voor het opheffen van de noodtoestand, maar daar zijn de Democraten sowieso al in de meerderheid. In de Senaat hebben de Republikeinen van Trump de overhand.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Noodtoestand VS: 'Angst dat Trump nu als een Poetin of Erdogan gaat regeren'

`