Deadline in zicht

Brits parlement stemt voor uitstel brexit

14 maart 2019 19:24 Aangepast: 14 maart 2019 19:43
Het Britse parlement vandaag tijdens de stemmingen over de brexit. Beeld © AFP

Het Britse parlement heeft zojuist gestemd voor een kort uitstel van de brexit. Die staat nog altijd over 15 dagen gepland. Mogelijk wordt de brexit uiteindelijk opgeschoven naar 30 juli.

Dat het parlement heeft gestemd voor uitstel, was na een buitengewoon turbulente week wel al verwacht. Op dinsdag stemde het parlement voor de tweede keer in twee maanden met een overweldigende meerderheid de brexitdeal van premier Theresa May weg.

Een dag later stemden de volksvertegenwoordigers ook tegen een vertrek uit de EU zonder een deal. Aangezien de brexit gepland staat voor 29 maart, over twee weken dus, was uitstel haast onontkoombaar.

Derde poging

Nu de motie van de premier is aangenomen, is het zo goed als zeker dat er op zeer korte termijn weer een stemming komt over de brexitdeal die al tot tweemaal toe is verworpen. De Britse premier May gaat haar oude deal dus nóg een keer in stemming brengen, voor de derde keer.

Als parlement dan wel akkoord gaan met de deal, dan vraagt May bij de EU om uitstel aan tot 30 juli.

Als de deal niet wordt goedgekeurd, dan is uitstel onzeker. Dan volgt op 29 maart mogelijk alsnog een harde brexit.

Dreiging onafwendbare brexit

De hoop in het kamp-May is dat uiteindelijk haar rivalen in de eigen Conservatieve partij, die tot nu toe tegen haar deal hebben gestemd, toch akkoord gaan met de deal. Anders dreigt een onafwendbare exit zonder deal, of dreigt een uitstel voor een veel langere periode. Dat is wat de hard-line brexiteers ook niet willen.

Ook EU-president Tusk pleit voor uitstel

Door EU-president Tusk en door topambtenaren van de Europese Commissie wordt ook gepleit voor een uitstel, maar dan langer, bijvoorbeeld tot eind 2019 of eind 2020.

Dat kan in het voordeel van May en de brexit-deal werken. Want met de dreiging van een lang uitstel kunnen harde brexiteers alsnog besluiten om de deal van May te steunen.

Europese verkiezingen

De hard-line brexiteers zien overigens nog een groot nadeel van uitstel: de Europese verkiezingen van 23 t/m 26 mei. De Britten zijn niet van plan om nu Europese verkiezingen te organiseren.

Op 2 juli komt het nieuwe Europees Parlement bij elkaar. Als de Britten van plan zijn om op 2 juli nog lid te zijn van de Europese Unie, dan moeten ze ook meedoen aan de Europese verkiezingen.

Irritatie

Achter de schermen is genoeg irritatie of frustratie te horen over de Britten, vertelt politiek verslaggever Fons Lambie. "Maar om daarom de Britten eruit te trappen met een no-deal, dat gaat de EU-landen te ver. Uiteindelijk hebben ook EU-landen alle belang bij een ordelijke, georganiseerde deal."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore