Buitenland

EU-voorzitter Tusk: brexit mag lang uitgesteld worden

14 maart 2019 13:30 Aangepast: 14 maart 2019 13:41
Theresa May en Donald Tusk tijdens een ontmoeting in Egypte. Beeld © EPA

Wat Donald Tusk, de voorzitter van de Europese Raad, betreft kan de brexit langdurig uitgesteld worden. Hij gaat de regeringsleiders van de lidstaten vragen om daarvoor open te staan.

Dat schreef Tusk vanochtend in een tweet. Het bericht komt op een politiek gevoelig moment: vanavond stemt het Britse parlement over uitstel van de brexit.

Premier May wil een korte uitstelperiode tot 30 juni. Dat uitstel zou dan de tijd moeten bieden om haar brexitdeal, die al twee keer genadeloos is afgeschoten in haar eigen parlement, te implementeren. May is namelijk van plan om de deal nogmaals in stemming te brengen volgende week.

Lange verlenging

"Ik zal een beroep doen op de EU27 om open te staan voor een lange verlenging als het VK het nodig vindt om de brexitstrategie opnieuw te overdenken en consensus daar omheen te bouwen", aldus Tusk.

Daarmee biedt hij meer ruimte voor uitstel dan tot nu toe het geval was. Opmerkelijk is vooral dat Tusk geen plan verwacht van de Britten wat het land met het uitstel wil gaan doen, maar juist de mogelijkheid biedt om het uitstel aan te grijpen voor een periode van heroverweging.

Volgens politiek verslaggever en Europa-specialist Fons Lambie is de uitlating van Tusk begrijpelijk. "Dit is wat je al een paar dagen hoort in Europa. Want wat lost een kort uitstel op?"

Het lange gras

Toch staan in Brussel staan nog niet alle neuzen dezelfde kant op. Wat de Europese Commissie en Tusk betreft 'kan de bal het lange gras in', zegt Lambie. Maar de lidstaten zijn nog niet zo ver. Sommige landen vrezen namelijk dat lang uitstel averechts kan werken en dat het lijkt alsof je de EU eigenlijk niet kan verlaten.

Premier Rutte klonk eerder deze week dan ook nog een stuk minder mild. "Mocht het VK met een redelijk uitstelverzoek komen, verwacht ik een overtuigende rechtvaardiging voor het uitstel. De EU27 zal dit beoordelen en tot een unaniem besluit komen", aldus de premier. Rutte lijkt daarmee een veel concreter uitstelverzoek te verwachten dan Tusk.

Morgen kunnen de Rutte en Tusk hun strategie mooi op elkaar afstemmen. Want dan komt de Pool naar Den Haag voor overleg. Uiteindelijk moeten de regeringsleiders van de EU-landen (zonder het VK) unaniem instemmen met een verzoek voor uitstel, anders komt het er niet.

Eieren voor hun geld

De vraag is wel wat Tusk precies hoopt te bereiken door het openzetten van de deur voor een lang uitstel, dat misschien wel tot 2021 kan duren. May speelde de afgelopen weken zelf in op de angst voor een lang uitstel, omdat dat zou kunnen leiden tot afstel. Daarmee hoopte ze vooral de hard-line brexiteers in haar eigen partij, die tegen haar deal hebben gestemd, toch over te halen om uiteindelijk eieren voor hun geld te kiezen.

Een regeringsbron in Den Haag ziet het voorstel van Tusk ook in dit licht. Het spookbeeld van een lang uitstel en mogelijk afstel van de brexit kan een drukmiddel zijn om Britse parlementariërs volgende week toch voor de deal te doen stemmen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore