Gambino-familie

Maffiabaas 'Franky Boy' Cali geliquideerd in New York

14 maart 2019 11:39 Aangepast: 14 maart 2019 12:38
Frank Cali, een foto van elf jaar geleden Beeld © AFP

Maffiabaas Francesco 'Franky Boy' Cali is voor zijn woning op Staten Island doodgeschoten. Cali's vrouw en kinderen waren thuis tijdens de aanslag.

De 53-jarige, relatief teruggetrokken levende, maffioso was slechts één keer in zijn leven voor een strafbaar feit veroordeeld en zat slechts 16 maanden in de cel. Het is de eerste moord op een maffiabaas in New York sinds 1985. 

Rivaliserende clans

Ooggetuigen zeggen dat ze zes of zeven schoten hoorden, maar door hoeveel kogels Cali werd geraakt, kan de politie nog niet zeggen. De moordenaar vluchtte na de moord weg in een blauwe pick-up.

De politie onderzoekt nu of de dader zelf een motief had of dat hij een huurmoordenaar was en de moord is gepleegd in opdracht van 'De Commissie' van rivaliserende maffiaclans.

Video: 'Tony the Cripple' en zijn maffiamaatjes opgepakt

Drie jaar geleden werden in de VS maar liefst 46 maffiosi opgepakt. Onder de verdachten types als 'Skinny Joey' en 'Tony the Cripple'.

In New York zijn vijf maffiaclans, die volgens plaatselijke media overleggen in die commissie van 'vijf families'. Cali, geboren in New York maar van Siciliaanse afkomst, kwam in 2015 aan de top van de Gambino's.

Verloren terrein terugwinnen

De clan is al lange tijd op zijn retour, maar Cali haalde nieuw bloed voor de bende uit Italië. De Gambino's zijn verbonden met de Inzerillo-clan op Sicilië. Zij houden zich bezig met 

De Italiaanse maffia is al lang tanende in New York, maar de clans zouden de laatste tijd proberen verloren terrein terug te winnen. Dit gebeurt tegenwoordig zo onopvallend mogelijk volgens The New York Post.

Gotti vs Castellano

De maffiapraktijken van nu zijn 'stil' vergeleken bij die in de jaren tachtig, toen de flamboyante 'Dappere Don' John Gotti van de Gambino's onder anderen clanbaas Paul Castellano liet vermoorden om zelf aan de top te komen. 

Het leidde tot een golf van maffiageweld en op den duur tot een golf arrestaties en veroordelingen van belangrijke maffiosi.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Grote politieactie in Nederland tegen maffiaclan 'Ndrangheta

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`