Opgejaagd

Orang-oetan met 74 kogels in lijf gered, jong overleden

14 maart 2019 08:03 Aangepast: 14 maart 2019 10:12
De zwaargewonde orang-oetan wordt in een opvangcentrum verzorgd. Beeld © Facebook SOCP

In Indonesië is een orang-oetan ernstig gewond van een palmolieplantage gehaald. Ze had een jong bij zich, maar dat stierf al snel. De toestand van de moeder is kritiek.

Ze bleek na onderzoek maar liefst 74 kogels in haar lichaam te hebben. Het dier blijkt te zijn bewerkt met scherpe voorwerpen en beschoten te zijn door een luchtdrukgeweer. Haar jong is door ondervoeding gestorven.

De aap is wordt verzorgd in een opvangcentrum op Noord-Sumatra. Ongeveer een maand geleden beviel ze van haar jong in het noorden van het eiland, in de provincie Atjeh.

De naam 'Hope'

"Hartverscheurend is het om te zien dat haar ogen zo beschadigd zijn, dat ze niet meer kan zien. Op meerdere plekken heeft ze botbreuken in haar armen en benen", zegt het opvangcentrum, Sumatran Orangutan Conservation Programme (SOCP), op Facebook.

De orang-oetan, die ongeveer 30 jaar oud is, heeft de naam 'Hope' gekregen. Ze zal lange tijd moeten herstellen van haar verwondingen. 

Röntgenfoto: in totaal zijn er 74 kogels in het lijf van de orang-oetan gevonden. Röntgenfoto: in totaal zijn er 74 kogels in het lijf van de orang-oetan gevonden.

Veel regenwoud verwoest

In Indonesië wordt deze apensoort ernstig bedreigd door de aanleg van plantages. Regenwoud wordt hiervoor gekapt en de dieren worden opgejaagd. 

Volgens Greenpeace hebben palmolieproducenten sinds 2015 voor meer dan 260.000 voetbalvelden aan regenwoud in Indonesië verwoest. Palmolie wordt gebruikt voor de productie van koekjes, margarine en tandpasta.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`