Ga naar de inhoud
Nieuwe deadline

Order, order! Brits Lagerhuis stemt opnieuw over brexit, nu over uitstel

Theresa May in het Britse Lagerhuis. Beeld © ANP

Britse Lagerhuisleden stemmen vandaag over de vraag of het vertrek van hun land uit de EU moet worden uitgesteld. Als daar geen nieuwe afspraken over worden gemaakt, vindt de brexit over vijftien dagen plaats. De andere EU-lidstaten moeten wel instemmen met een verlenging van de huidige deadline op 29 maart.

Duidelijkheid

De regering schrijft in de motie van vandaag dat wordt aangestuurd op verlenging van de brexitdeadline tot 30 juni als het Lagerhuis uiterlijk op 20 maart alsnog een brexitdeal goedkeurt. Als dat niet gebeurt, is het volgens de tekst zeer waarschijnlijk dat de Europese leiders de volgende dag toch duidelijkheid willen over de vraag waarom uitstel verleend moet worden.

Brits
Lees ook:
Brits parlement stemt tegen brexit zonder deal, donderdag stemming over uitstel

Britse parlementariërs hebben de brexitdeal van premier Theresa May al twee keer verworpen, maar hebben zich inmiddels ook uitgesproken tegen een brexit zonder afspraken over de scheidingsvoorwaarden. In de motie van vandaag wordt gewaarschuwd dat brexit-uitstel tot na 30 juni betekent dat het Verenigd Koninkrijk weer moet meedoen aan de Europese verkiezingen.

Frustratie over impasse

In Europa bestaat frustratie over de impasse in de Britse politiek. EU-hoofdonderhandelaar Michel Barnier liep deze week in het Europees Parlement alvast vooruit op een mogelijk Brits verzoek om verlenging van de deadline. "Verlengen om wat te doen? De onderhandelingen zijn afgerond. We hebben een terugtrekkingsakkoord."

Minister
Lees ook:
Minister Kaag: Nederland is goed voorbereid op no deal-brexit

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore