Ongrondwettelijk

Amerikaanse senaat wil einde steun aan oorlog in Jemen

14 maart 2019 02:51 Aangepast: 14 maart 2019 07:53
Beeld © AFP

De senaat in de Verenigde Staten heeft een resolutie aangenomen waarmee het een einde wil maken aan de Amerikaanse militaire steun aan Saoedi-Arabië. Daarmee wijst de senaat direct het beleid van president Trump richting het Saoedische koninkrijk af.

Volgens de senaat schendt betrokkenheid van de VS in Jemen de grondwet, omdat niet de president maar het Congres bepaalt wanneer de VS zich in een oorlog mengt. "We pakken de constitutionele macht terug door een einde te maken aan de betrokkenheid van de VS in een oorlog, die niet is goedgekeurd door het Congres en dus ongrondwettelijk is", reageerde congreslid Bernie Sanders, die zich kandidaat heeft gesteld voor de presidentsverkiezingen in 2020.

Het Huis van Afgevaardigden moet de resolutie nog goedkeuren, voordat het naar de president wordt gestuurd. Het Witte Huis heeft aangegeven dat het zijn veto zal uitspreken. Het zou de eerste keer tijdens zijn presidentschap zijn dat Trump zijn veto uitspreekt. Hij verzet zich tegen het bekritiseren van Saoedi-Arabië en noemt het land een belangrijke strategische bondgenoot. Het Witte Huis stelt dat de resolutie de bilaterale betrekkingen in de regio benadeelt en dat het de strijd tegen extremisme schaadt.

Tienduizenden burgerslachtoffers

In de al vier jaar durende oorlog in Jemen zijn tienduizenden burgerslachtoffers gevallen. De Verenigde Naties spraken eerder van een humanitaire ramp in Jemen door de extreme hongersnood ten gevolge van de oorlog.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore