Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
'Uit voorzorg'

Omstreden toestel 737 Max nu overal aan de grond na maatregel Boeing

13 maart 2019 20:15 Aangepast: 13 maart 2019 20:53
Toestellen van het type Boeing 737 Max van de Amerikaanse maatschappij Southwest. Beeld © AFP

Ook in de Verenigde Staten wordt het omstreden Boeing 737 Max-vliegtuig nu aan de grond gehouden. De maatregel van de Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA zou zijn ingegeven door vliegtuigfabrikant Boeing. Die heeft besloten alle 371 toestellen die wereldwijd van hetzelfde type zijn afgeleverd, niet meer te laten vliegen.

Het Amerikaanse vliegverbod werd bekendgemaakt door president Trump. De FAA moet het besluit nog toelichten. Eerder vandaag nam Canada dezelfde beslissing. Na een aantal andere verboden was Amerika, thuisbasis van fabrikant Boeing, zo ongeveer het laatste land waar het toestel nog wel kon vliegen. Dat is nu voorbij.

'Overmaat aan voorzichtigheid'

De stap volgt op het ongeluk afgelopen zondag in Ethiopië waarbij een toestel van dit relatief nieuwe type neerstortte. Eind oktober verongelukte er ook eentje in Indonesië. 

Boeing zegt te zijn overgegaan tot het aan de grond houden van alle soortgelijke toestellen 'uit een overmaat aan voorzichtigheid en om luchtreizigers te verzekeren van de veiligheid van het toestel'.

Software-update

President Trump liet eerder weten dat er wat hem betreft weinig aan de hand is en dat Boeing volledig kan worden vertrouwd. Vandaag had hij het over 'een ongelooflijk bedrijf' dat hard werkt aan een oplossing: "De vliegtuigen blijven aan de grond totdat die er is." Boeing zei gisteren te komen met een software-update voor het gewraakte vliegtuigtype.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Honderden Boeings gestrand: wie draait op voor de kosten?

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore