Samenzwering

Ex-campagneleider Trump krijgt ruim 6 jaar celstraf

13 maart 2019 17:56 Aangepast: 13 maart 2019 18:31
Paul Manafort (rechts) in zijn tijd als campagneleider. Beeld © EPA

Paul Manafort, voormalig campagneleider van de Amerikaanse president Trump, is veroordeeld tot ruim zes jaar gevangenisstraf wegens onder meer samenzwering tegen de Verenigde Staten en witwassen van geld.

Vorige week kreeg hij al bijna vier jaar gevangenisstraf opgelegd vanwege bank- en belastingfraude. Hij mag een deel van de straffen gelijktijdig uitzitten, waardoor hij uiteindelijk 7,5 jaar achter de tralies moet blijven.

Russische inmenging

Manafort werkte in 2016, het jaar van Trumps verkiezing, vijf maanden in diens campagneteam. Zijn veroordeling is in gang gezet door het onderzoek van speciaal aanklager Robert Mueller naar de mogelijke Russische inmenging in de Amerikaanse presidentsverkiezing.

Een paar maanden vóór die verkiezing moest Manafort aftreden. "Hij trok de kar in de aanloop naar de Republikeinse partijconventie", zegt correspondent Erik Mouthaan. "Daar zorgde hij ervoor dat Trump geen last had van de mensen die hem wilden tegenwerken."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Oud-campagneleider Trump schuldig bevonden aan fraude

Manafort moest terugtreden nadat bekend was geworden dat hij miljoenen had ontvangen van pro-Russische Oekraïners en dat geld uit het zicht had gehouden van de Amerikaanse belastingdienst. 

Gratiebestendig

Direct na de veroordeling van vandaag kwam de aanklager in New York met zestien nieuwe aanklachten tegen Manafort wegens hypotheekfraude en vervalsing van bedrijfsdossiers. 'Gratiebestendige strafvervolging' noemt Erik Mouthaan het: "Voor veroordelingen in een staat kan president Trump geen presidentieel pardon verlenen. Dat kan alleen voor federale aanklachten."

TrumpUpdate: het Rusland-onderzoek komt weer op stoom

Correspondent Erik Mouthaan over het onderzoek naar Russische inmenging in de Amerikaanse presidentsverkiezingen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore