Na crash Ethiopië

Nederland sluit luchtruim voor omstreden Boeing 737 Max

12 maart 2019 16:48 Aangepast: 12 maart 2019 17:55
Een Boeing 737 Max van TUI. Beeld © ANP

Nederland gaat het luchtruim sluiten voor de Boeing 737 Max. De veiligheid van het toestel ligt onder vuur. Toestellen die onderweg zijn, mogen nog wel landen. Het gaat om onder meer een TUI-vlucht vanuit Hurghada in Egypte.

Door het toestel te weren, volgt minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) een nieuw advies van de Europese organisatie voor luchtvaartveiligheid EASA. De minister wil 'geen enkel risico' nemen.

Toestellen terugroepen

Reisorganisator TUI zal zijn toestellen voorlopig aan de grond houden. Bij de Nederlandse tak van het bedrijf gaat het om drie vliegtuigen. Andere luchtvaartmaatschappijen zijn op dit moment bezig een aantal toestellen van hetzelfde type terug te roepen. 

Ook Nederland weert omstreden Boeing 737 uit luchtruim

Het is de tweede fatale crash met het type vliegtuig in een half jaar tijd.

Op de site Flightradar24 is te zien hoe toestellen van onder meer Turkish Airlines rechtsomkeert maken. Ze waren onderweg naar een Britse bestemming, maar daar geldt sinds vanmiddag een vliegverbod voor het toestel. Ook Duitsland en Frankrijk hebben, in navolging van een aantal andere landen, per direct een verbod afgekondigd.

Veiligheid

Steeds meer luchtvaartmaatschappijen lieten vandaag weten het toestel aan de grond te houden zolang er geen duidelijkheid is over de veiligheid. Zondag stortte een Boeing 737 Max van Ethiopian Airlines vlak na de start neer. Daarbij kwamen alle 157 mensen aan boord om het leven. Op 29 oktober stortte een vliegtuig van Lion Air in zee, kort na het opstijgen vanuit de Indonesische hoofdstad Jakarta.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Vliegen in Boeing 737 MAX veilig? Steeds meer landen wachten antwoord niet af

Fabrikant Boeing zegt nog steeds alle vertrouwen te hebben in de veiligheid van het toestel. Van gebruikers worden geen extra voorzorgsmaatregelen geëist, zegt het bedrijf. "Gebaseerd op de informatie die we nu hebben, is er geen reden om nieuwe richtlijnen voor gebruikers op te stellen."

Begrip voor maatregelen

Hoewel het toestel volgens de fabrikant dus gewoon kan worden gebruikt, zegt Boeing begrip te hebben voor luchtvaartautoriteiten en -maatschappijen die het toestel aan de grond willen houden. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Na tweede crash laten maatschappijen Boeing 737 Max-toestellen staan

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore