Ga naar de inhoud
Laatste onderhandelingen

Brexit: EU geeft May garanties over Ierse grens

Beeld © EPA/Patrick Seeger

De Europese Unie biedt het Verenigd Koninkrijk 'wettelijk bindende garanties' over de Ierse grens in het brexit-akkoord.

Dat hebben de Britse premier Theresa May en voorzitter Jean-Claude Juncker van de Europese Commissie in een gezamenlijke verklaring bekendgemaakt. Met de nieuwe garanties hoopt May dat ze haar brexit-plan vanavond door het Britse parlement kan krijgen.

Beide partijen hebben afgesproken dat ze uiterlijk eind december 2020 gaan werken aan alternatieve regelingen voor de zogenoemde 'backstop'. De backstop is de regeling die een 'harde grens' moet voorkomen tussen Ierland en Noord-Ierland.

Zo werkt de backstop

01:41
De backstop is een brexit-uitkomst waar heel veel onenigheid over is. Dit is hoe het werkt en waarom het omstreden is.
Orde
Lees ook:
Orde in de brexitchaos: wat er vandaag en daarna staat te gebeuren

Arbitrage

May heeft een garantie gekregen dat de EU niet voor onbepaalde tijd kan terugvallen op de backstop. Mocht de EU dat toch doen, dan kan het Verenigd Koninkrijk dat door arbitrage aanvechten. Als ze gelijk krijgen kan de backstop opgeschort worden.

Het Verenigd Koninkrijk gaat nog zelf vastleggen dat ze alle recht hebben om zelf uit de backstop-regeling voor de Ierse grens te stappen, voegde May toe aan de gezamenlijke verklaring.

Minister
Lees ook:
Minister waarschuwt: 'Brexit kan worden teruggedraaid'

'Onderhandelingen afgelopen'

Tijdens de persconferentie die afgelopen nacht plaatsvond, maakte Juncker herhaaldelijk duidelijk dat er geen onderhandelingen meer zullen plaatsvinden. "In de politiek krijg je soms een tweede kans. Maar er komt geen derde kans", zei hij. Het wordt dus cruciaal hoe het Britse parlement vanavond gaat stemmen.

In de laatste alinea van de brief van Juncker staat terloops nog een belangrijk punt aangegeven. Als het Verenigd Koninkrijk op 23 mei nog steeds lid is van de EU, moet het aan de Europese verkiezingen meedoen die dan plaatsvinden.

Tegenstemmen

Oppositieleider Jeremy Corbyn heeft de Britse Lagerhuisleden reeds opgeroepen tegen het brexitakkoord van premier Theresa May te stemmen.

"De onderhandelingen van de premier zijn mislukt. Het akkoord dat ze met de Europese Commissie heeft gesloten bevat niets wat ook maar in de buurt komt van de veranderingen die Theresa May het parlement had beloofd", zei Corbyn. "Daarom moeten de leden van het Lagerhuis dit plan verwerpen."