Prachtige foto's

Bijzondere huidaandoening vastgelegd in fotoserie: 'Hou van je huid'

11 maart 2019 13:28 Aangepast: 11 maart 2019 14:14
Een foto uit de fotoserie 'How do you C me now' Beeld © Brock Elbank

Slechts 1 procent van alle pasgeboren baby's heeft het: congenitale melanocytaire naevi, oftewel CMN. Het zijn moedervlekken die soms zo groot en zo zichtbaar zijn, dat ze je leven kunnen bepalen. Maar dat het juist ook prachtig is, laat fotograaf Brock Elbank nu zien.

De moedervlekken zijn vaak al zichtbaar bij de geboorte of verschijnen in de eerste drie maanden. Ze kunnen soms wel 80 procent van je hele lichaam bedekken. En vooral als ze zo groot zijn, kunnen ze enorme impact hebben op een kind. Vooral omdat ze er vaak mee gepest worden, weet de Engelse stichting Caring Matters Now. 

Mede daarom maakten zij en fotograaf Brock Elbank een fototentoonstelling over de huidaandoening. Dertig mensen uit dertien verschillende landen gaven zich letterlijk en figuurlijk bloot. 

Yulianna: 'Ik had medelijden met mezelf'

Yulianna Yussef was pas 8 jaar oud toen ze doorkreeg dat haar huid anders was dan die van anderen. Mensen begonnen naar haar benen te wijzen en ze kreeg vaak scheldpartijen over zich heen. Verschillende ouders besloten zelfs dat hun kinderen niet met haar mochten spelen omdat ze dachten dat het besmettelijk was. "Ik begon me af te vragen: waarom ik? Waarom verdien ik dit?", vertelt ze aan de stichting. 

Die ene dag dat ze in haar tienerjaren een dag naar het strand ging met een vriendin, vergeet ze nooit. Iedereen keek naar haar, ze kreeg verschillende nare opmerkingen en de vraag van een vrouw wanneer Yulianna haar 'wratten' zou verwijderen, was de druppel. Yulianna bleef de hele zomer binnen.

Inmiddels heeft ze haar moedervlekken omgezet in iets positiefs. Ze reist de hele wereld over om te vertellen over CMN en meer dan honderdduizend mensen volgen haar via Instagram.

Callum: 'Ik had weinig zelfvertrouwen'

De 17-jarige Callum White werd geboren met CMN aan zijn rechterarm en -hand. Hij vond het vroeger lastig om contact te maken met nieuwe kinderen op school.

Gefotografeerd worden door Elbank voelde dan ook als een opluchting. "Ik heb er echt van genoten, het was bevrijdend." 

Rosabella: een uniek geval

"Wat Rosabella heeft, is ongelooflijk zeldzaam", vertelt moeder Chantelle. "Mensen hebben normaal gesproken zo'n moedervlek ergens op hun lichaam, maar niet in hun gezicht." 

Rosabella moet voor haar grote moedervlek één keer per jaar naar het ziekenhuis voor een controle. Er is namelijk een kans dat er ook neurologische problemen kunnen ontstaan door CMN. De kans op huidkanker is ook groter.  

Chantelle vertelt aan The Independent dat Rosabella het fantastisch vond om gefotografeerd te worden. "Elk excuus om in de spotlight te staan, grijpt ze aan. Ze vindt het prachtig."

'How do you C me now?'

De fototentoonstelling van Elbank heet 'How do you C me now?'. Het doel is om een ​​duidelijke boodschap aan de wereld te geven: hou van de huid waarin je leeft.

De tentoonstelling is vanaf donderdag gratis te zien in Londen en zal daarna de wereld rondreizen. Het is nog onduidelijk of de tentoonstelling ook naar Nederland komt.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore