Oorzaak crashes onbekend

Na tweede crash laten maatschappijen Boeing 737 Max-toestellen staan

11 maart 2019 06:09 Aangepast: 11 maart 2019 13:30
Een wrakstuk van de verongelukte vlucht van Ethopian Airlines. Beeld © AFP

Luchtvaartmaatschappijen in Ethiopië, China en de Kaaimaneilanden hebben besloten de Boeing 737 Max voorlopig niet meer te gebruiken. Gisteren kwamen alle 157 inzittenden om bij het tweede fatale ongeluk van dit model.

Ethiopian Airlines heeft vandaag laten weten dat de oorzaak van de crash nog niet bekend is. Daarom blijven deze vliegtuigen als voorzorgsmaatregel aan de grond. De maatschappij heeft nog vier van deze vliegtuigen.

Het ongeluk van gisteren vond plaats nadat het vliegtuig onderweg was van de Ethiopische hoofdstad Addis Abeba naar Nairobi in Kenia. Vlak na het opstijgen ging het mis en stortte het vliegtuig neer.

Boeing: geen nieuwe richtlijnen nodig

Boeing zegt zelf dat het niet nodig is om nieuwe richtlijnen aan te houden voor gebruikers van de 737 MAX-8-vliegtuigen, op basis van de informatie die het tot nu toe heeft.

"Veiligheid is onze eerste prioriteit en we nemen alle mogelijke maatregelen om alle aspecten van dit ongeval goed te begrijpen, in nauwe samenwerking met het onderzoeksteam en alle betrokken regelgevende instanties", zegt een woordvoerder van Boeing in een verklaring aan persbureau Reuters.

Tweede ongeluk

Vorig jaar verongelukte eenzelfde toestel bij Indonesië. Daarbij kwamen 189 mensen om het leven.

China kondigde ook aan de vliegtuigen voorlopig niet te gebruiken, net als Cayman Airways.

Nederlandse TUI fly vliegt door

Wereldwijd vliegen er zeker 350 toestellen van het type MAX. Ook het Nederlandse TUI fly en ook bijvoorbeeld RyanAir en Turkish Airlines. Zij vliegen vooralsnog gewoon door met de Boeing.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Twaalf VN'ers omgekomen bij vliegramp Ethiopië

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore