Pijnlijke herinnering

Japan herdenkt tsunami en kernramp van acht jaar geleden

11 maart 2019 04:34 Aangepast: 11 maart 2019 08:08
Beeld © AFP/Jiji Press

Om 14.46 uur lokale tijd wordt er in veel Japanse steden een minuut stilte gehouden om de aardbeving en tsunami van 2011 te herdenken. De tsunami veroorzaakte de ergste kernramp sinds de Tsjernobyl-crisis van 1986.

De drievoudige ramp eiste 18.500 doden en vermisten. De wederopbouw is nog steeds niet afgerond. Zo'n 52.000 geëvacueerde mensen zijn nog altijd niet teruggekeerd naar hun woonplaats.

De Reconstruction Agency, zeven jaar geleden opgericht om de herbouw in het rampgebied te bewerkstelligen, wordt in maart 2021 opgeheven. Maar omdat veel getroffen mensen nog hulp nodig hebben, heeft Japan besloten een nieuwe organisatie op te richten.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Recordaantal zeedieren maakte wereldreis na Japanse tsunami

Fukushima

Veel delen van de prefectuur Fukushima, die vanwege radioactiviteit waren afgesloten, zijn inmiddels weer opengesteld. Voedselproducten uit de regio zijn veilig.

Maar het stigma leeft nog. Meer dan twintig landen en regio's beperken de invoer van voedselproducten uit Japan. Vooral China is streng. Het verbiedt de invoer van alle landbouw- en voedselproducten uit Fukushima en negen andere prefecturen.

Ontmanteling

De ontmanteling van de verwoeste kerncentrale in Fukushima gaat tientallen jaren duren. Maar vorige maand werd bekend dat de gesmolten kernbrandstof in tenminste een van de getroffen kernreactoren geborgen kan worden. Deze berging gaat waarschijnlijk in 2021 beginnen.

De kosten lijken echter veel hoger te zijn dan wat de Japanse overheid had berekend. De denktank Japan Center for Economic Research schat de kosten op 280 tot 648 miljard euro, bijna vier maal zo hoog als de berekening van de overheid.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Voorbereiden op een kernramp is onmogelijk'

School

Voor de overlevenden was het puin een dagelijkse pijnlijke herinnering. Ze wilden dat het zo snel mogelijk geruimd werd. De stad Kesennuma besloot desondanks een door de tsunami verwoeste school in stand te houden als een monument. Er ligt nu een looproute door de school waar bezoekers langs platgedrukte auto's en bergen puin lopen.

Ayumu Murakami, een van de 170 leerlingen die de ramp overleefden. vindt het een goed besluit. "Mensen krijgen een echte indruk van de ramp wanneer ze in plaats van woorden of foto's, met eigen ogen zien wat de tsunami heeft aangericht. We moeten de verschrikkingen van de tsunami doorgeven aan het nageslacht", zegt ze in een interview met Japans dagblad Asahi.

Japanners walgen van tsunamimuur

In dit verslag uit 2015 klagen inwoners van het rampgebied over de enorme muur die langs de kust van Japan gebouwd werd

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore